Antena 3 CNN Actualitate Medicul Mihai Craiu, avertisment cu privire la masca în timpul orelor de sport: ”Hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”

Medicul Mihai Craiu, avertisment cu privire la masca în timpul orelor de sport: ”Hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”

În acest moment, toți elevii din România sunt obligați să poartă mască la ore, inclusiv la cele de sport. Ministerul Educației a formulat însă o propunere, care ar permite elevilor să facă sport fără mască.

Medicul Mihai Craiu, avertisment cu privire la masca în timpul orelor de sport: ”Hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”
Sursa foto: Antena 1
de Laura Dinu    |    16 Feb 2021   •   14:23

Potrivit propunerii, pentru a evita masca, elevii ar trebui să păstreze o distanță de 1,5 metri și să evite sporturile de echipă. Mai mult decât atât, atunci când este posibil, orele de educație fizică să fie organizate în aer liber.

Întrebat dacă elevii ar trebui să poarte mască la orele de educație fizică, medicul pediatru Mihai Craiu este de părere că acest lucru depinde de vârstă, de starea de sănătate și de locul și intensitatea efortului sportiv.

"Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată", a spus Mihai Craiu. 

Potrivit medicului, aceste precauții sunt valabile pentru sportul în interior. 

"Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber - fără mască", a adăugat pediatrul Mihai Craiu pentru Digi24.

Cîmpeanu: Există șanse să se renunțe la mască în timpul orelor de sport”

În condițiile în care profesorii de sport se plâng că nu pot face orele de sport cu copiii în timp ce poartă masca pe față, ministrul Educației a declarat, miercuri, că a cerut deja o situație cu privire la practicile europene.

„Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită, Estonia nu solicită, Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare, Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se fac activitățile fizice și mai apoi după orele de sport. Am găsit un singur exemplu în Europa pentru o regiune din Italia - Veneto - în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, și acolo decizia este în curs de actualizare. Informarea este oficială, venită de la reprezentanții de la Bruxelles”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Masca obligatorie de la vestiar până la locul în care se derulează orele de educație fizică, dar nu și în timpul orelor

Astfel, ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății va fi completat, după discuțiile cu specialiștii. Ministerul Educației va susține regula din Luxemburg, unde portul măștii este obligatoriu de la vestiar până la locul în care se derulează orele de educație fizică, dar nu și în timpul orelor.

„Cei din medicina sportivă sunt cei mai măsură să ne aducă argumente pentru a lua decizia corectă de modificare a ordinului comun”, a adăugat Cîmpeanu.

 

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close