Antena 3 CNN Actualitate Minerii din Oltenia au suspendat greva

Minerii din Oltenia au suspendat greva

Minerii din Oltenia au suspendat greva
24 Mai 2007   •   08:41

Minerii au suspendat greva generală declanşată miercuri. Toţi cei aproape 15.000 de ortaci din Oltenia au reluat lucrul, joi în jurul orei 14.00. De asemenea, cei 300 de mineri blocaţi în subteran au renunţat la protest şi au ieşit la suprafaţă. Guvernul a semnat un protocol cu sindicatele in care se angajează să dezbată alaturi de ele până pe 10 iunie proiectul strategiei energetice. Până la 30 iunie, Executivul promite să definitiveze acordarea licenţelor de exploatare şi să facă o analiză serioasă a condiţiilor de muncă din subteran. Minerii au declanşat greva, temându-se că în lipsa unei strategii energetice, oricine ar putea cumpăra termocentralele pentru a le dezmembra şi a le vinde la fier vechi.

După trei ore de negocieri, purtate la Ministerul Economiei şi Finanţelor, sindicatele din minerit îşi vor suspenda acţiunile de protest, iar SNLO şi complexurile energetice îşi vor retrage acţiunile introduse în instanţă. Ministrul Varujan Vosganian consideră că se va reintra în perioada de normalitate.

Liderii sindicali veniţi joi la Bucureşti cred că prevederile protocolului sunt mulţumitoare şi că ministrul a dat dovadă de înţelepciune când s-a aplecat asupra problemelor minerilor.

Până la sfârşitul lunii iunie, atât reprezentanţii ministerului, cât şi cei ai sindicatelor s-au angajat să respecte prevederile protocolului încheiat joi. Un termen intermediar este 10 iunie, dată până la care trebuie dezbătut proiectul strategiei energetice, iar dacă se va considera oportună privatizarea complexurilor energetice, aceasta se va face avându-se în vedere şi măsuri de protecţie socială.

De asemenea, până la sfârşitul lunii mai vor fi analizate condiţiile de muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar în luna iunie guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă privind exproprierile de utilitate publică, în aşa fel încât exploatările de suprafaţă să fie accelerate.

În timp ce liderii minerilor negociau cu ministrul Economiei, premierul spunea că ei sunt manipulaţi de persoane care au alte interese, iar greva lor ar fi motivată politic.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close