Antena 3 CNN Actualitate Motivul pentru care a respins-o Klaus Iohannis pe Adina Florea la DNA, dar și alte patru propuneri. Acuzații grave

Motivul pentru care a respins-o Klaus Iohannis pe Adina Florea la DNA, dar și alte patru propuneri. Acuzații grave

Motivul pentru care a respins-o Klaus Iohannis pe Adina Florea la DNA, dar și alte patru propuneri. Acuzații grave
21 Noi 2018   •   13:36

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a înaintat numele Adinei Florea în luna octombrie a anului curent. Iohannis a respins de asemenea propunerile de numire a altor patru procurori în funcții de conducere.

"În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Citește și: Secretele biografiei noului șef propus la DNA

Ce spune legea invocată de Klaus Iohannis

(10) Nu pot fi numiți în funcții de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege.

(12) Înainte de numirea în funcțiile de conducere, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității verifică și comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close