Antena 3 CNN Actualitate Nereguli descoperite după tragedia de la Ferma Dacilor: Prim-adjunctul ISU Prahova, acuzat că făcea presiuni asupra inspectorilor și modifica documente

Nereguli descoperite după tragedia de la Ferma Dacilor: Prim-adjunctul ISU Prahova, acuzat că făcea presiuni asupra inspectorilor și modifica documente

IGSU a făcut vineri precizări legate de cercetările făcute în privința incendiului de la Ferma Dacilor. Prim adjunctul de la ISU Prahova ar fi făcut presiuni asupra inspectorilor de prevenire în scopul unor interese personale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Dec 2023   •   12:47

Benone Duduc, adjunctul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a prezentat concluziile verificărilor efectuate după incendiul de la "Ferma Dacilor".

Declarația a fost făcută vineri, la sediul Ministerului de Interne.

"S-a constatat o presiune asupra inspectorilor care au manifestat opoziție față de stilul de conducere orientat către interese personale, generând o stare de temere și presiune în cadrul structurii.

Aceasta a inclus modificarea discreționară a planurilor individuale de control ale inspectorilor și trimiterea acestora să efectueze controale conform propriilor interese.

Citește și: Raed Arafat, primele concluzii după tragedia de la Ferma Dacilor: ”În 2019, acest complex putea fi închis. Aveam baza legală pentru asta”

Acest lucru a implicat, de asemenea, o modificare ulterioară a planurilor pentru a se potrivi cu un control ierarhic și cu documentele efectiv utilizate.

Mai mult, s-au adus în discuție neregulile în ceea ce privește controlul la Ferma Dacilor, cu încălcări ale documentelor de planificare și neasigurarea pregătirii controlului conform regulamentelor specifice.

Aspecte precum lipsa de documentare prealabilă privind specificul obiectivului, reglementările aplicabile, existența autorizației de securitate la incendiu și alte informații au fost constatate.

Se face mențiunea și că informațiile furnizate de IGSU cu privire la Ferma Dacilor s-au dovedit a fi eronate, indicând că obiectivul nu este supus avizării autorizării prin securitate la incendiu și nu este echipat cu sisteme de detecție-semnalizare la incendiu.

S-a evidențiat, de asemenea, necesitatea reluării demersurilor pentru modificarea normelor de clasificare a structurilor de primire turistică și sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții cu privire la legalitatea emiterii certificatului de edificare pentru Ferma Dacilor.

Ca măsuri concrete, s-a decis transmiterea raportului de verificare către organele de cercetare penală, împuternicirea unui nou șef al inspecției de prevenire la ISU Prahova, reluarea demersurilor pentru modificarea normelor de clasificare, și sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții", a declarat Benone Gabriel Duduc.

×
Subiecte în articol: ISU Ferma Dacilor
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close