Antena 3 CNN Actualitate Notarii îi înfurie pe români. Ce planuri are Uniunea Naţională a Notarilor

Notarii îi înfurie pe români. Ce planuri are Uniunea Naţională a Notarilor

Notarii îi înfurie pe români. Ce planuri are Uniunea Naţională a Notarilor
Sursa foto: foto: pixabay.com
31 Aug 2016   •   22:04

Veste proastă pentru cei dispuşi să lase băncii casa cumpărată prin credit, ca să scape de datorii. Notarii nu vor să scadă cu 90 de procente onorariile percepute, cum propun datornicii.

Sunt dispuşi să renunţe la cel mult jumătate din sumele care ajung la mii de lei. Aşa că cei presaţi de datorii cer acum ajutor la Ministerul Justiţiei, potrivit digi24.ro.

Dacă cineva dă casa băncii în schimbul ştergerii datoriei, plătește notarului spre exemplu 3.880 de lei onorariu, plus 776 de lei Taxa pe Valoarea Adăugată. Achită apoi şi taxa de intabulare de 2.073 de lei, la care se adăugă costul extrasului de carte funciară: 200 de lei. În total, plătește aproape 7.000 de lei ca să îşi încheie socotelile cu banca la care era dator 100.000 de franci.

Datornicii spun că banca intră în posesia imobilelor, pe care apoi le vinde, și acolo sunt taxe notariale din care notarii au iarăși de câștigat. Oamenii vor ca notarii să perceapă doar 10 la sută din onorariul de acum.

De cealaltă parte, Ion Marin, prim-vicepreşedinte Uniunea Naţională a Notarilor susține că nu pot să accepte propunerea datorinicilor:

Noi am făcut niște calcule. 50% este limita maximă la care putem să reducem onorariile, pentru că după cum ştiţi un birou notarial îşi suportă toate cheltuielile de funcţionare”

Până acum, s-au încheiat 1.000 de dări în plată, potrivit Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare. Iar numărul notificărilor de dare în plată depuse la bănci era de aproape 4.000 la jumătatea lui iulie, arată datele Băncii Naţionale.

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close