Antena 3 CNN Actualitate Premieră medicală în Bucureşti. Medicii au implantat un dispozitiv care ţine sub control epilepsia

Premieră medicală în Bucureşti. Medicii au implantat un dispozitiv care ţine sub control epilepsia

Premieră medicală în Bucureşti. Medicii au implantat un dispozitiv care ţine sub control epilepsia
Sursa foto: Dispozitiv epilepsie
08 Apr 2009   •   20:34

Premieră medicală la Spitalul Universiar din Bucureşti. Medicii au implantat un dispozitiv electronic care le permite pacienţilor cu epilepsie să-şi ţină sub control boala. Cu ajutorul aparatului, medicii elimină crizele care le fac viaţa imposibilă pacienţilor. Dispozitivul este implantat pacientului şi conectat la nervul vag. Apoi, cu un aparat de mãrimea unui telefon mobil, medicul poate regla impulsurile care ajung la creier, eliminând crizele specifice epilepsiei.

Este pentru prima dată când în România se foloseşte un astfel de aparat. Deocamdată doi pacienţi se bucură de beneficiile lui, iar primele ?rezultate vor apărea la câteva luni după implantarea stimulatoarelor?, explică medicul neurochirurg Alessandro Ducati.

La un pacient care suferă de epilepsie, transmiterea impulsurilor electrice de la nivelul creierului nu se face cum trebuie. Sistemul nervos produce descărcări bruşte, excesive şi dezorganizate, care duc la apariţia convulsiilor. Aparatul reglează tocmai aceste descărcări. Dacă crizele sunt severe şi frecvente au un mare impact asupra vieţii pacientului.

Un astfel de aparat nu este deloc ieftin. Costă peste 10.000 de euro, însă rezultatele, spun medicii, justifică preţul. Pacienţii care au fost operaţi miercuri vor fi văzuţi periodic de medic. Doctorul analizează datele strânse de dispozitiv şi regleazã aparatul în funcţie de nevoile bolnavului.

Observator

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close