Antena 3 CNN Actualitate Procurorii nu pot fi audiaţi de Parlament

Procurorii nu pot fi audiaţi de Parlament

Procurorii nu pot fi audiaţi de Parlament
24 Mai 2007   •   09:01

Consiliul Superior al Magistraturii a decis că procurorii nu pot fi citaţi ca martori la comisiile parlamentare, dar pot fi invitaţi să dea detalii tehnice, care nu au legătură cu dosarele în lucru. Plenul CSM a luat joi în discuţie sesizările venite de la procurorul general al României, procurorul şef al DNA şi preşedintele Camerei Deputaţilor privind citarea unor procurori în comisia de anchetă parlamentară în legătură cu interceptările telefonice.

Laura Codruţa Kovesi susţine că procurorii nu au voie să furnizeze informaţii din dosarele pe care le au în lucru. Din acest motiv, citarea lor ca martori la o comisie parlamentară i-ar putea pune în situaţia de a fi acuzaţi, ulterior, de mărturie mincinoasă. Singura variantă ca ei să discute, totuşi, cu membrii comisiei parlamentare pentru investigarea interceptărilor telefonice ilegale este ca procurorilor să li se acorde statut de invitat, nicidecum de martor.

Membrii CSM sunt de acord cu acest punct de vedere. O parte a membrilor CSM i-au recomandat Laurei Codruţa Kovesi să aibă o comunicare ponderată cu Parlamentul, pentru a nu pune Ministerul Public într-un conflict inutil.

UPDATE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că a luat act de decizia Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit căreia procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte, în calitate de martori, la comisiile parlamentare. 'Voi transmite această decizie Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la interceptarea comunicaţiilor, condusă de senatorul PSD Cristian Diaconescu', a spus Bogdan Olteanu. Bogdan Olteanu a adăugat că această decizie nu înseamnă că procurorii nu pot veni la audieri dacă aceasta este voinţa lor.

Antena 3 & Rompres

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close