Antena 3 Actualitate Program în domeniul Justiţiei cu o finanţare de 45 milioane de euro din partea Norvegiei

Program în domeniul Justiţiei cu o finanţare de 45 milioane de euro din partea Norvegiei

16 Noi 2018   •   18:22
Program în domeniul Justiţiei cu o finanţare de 45 milioane de euro din partea Norvegiei

Ministerul Justiţiei a lansat vineri programul "Justiţie", în valoare de 52.941.176 euro, din care 45 milioane de euro asistenţă financiară nerambursabilă din partea Norvegiei, un program ce va fi implementat în perioada 2018 - 2024. 

Potrivit unui comunicat al MJ, programul "Justiţie" cuprinde şapte proiecte predefinite în următoarele domenii: servicii corecţionale (sistemul penitenciar şi cel de probaţiune); eficienţa şi eficacitatea sistemului judiciar, consolidarea statului de drept; violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de gen. 

În deschiderea conferinţei de lansare, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a subliniat importanţa programului pentru sistemul judiciar. 

"Exerciţiul 2014 - 2021, pe care îl inaugurăm astăzi, aduce nu doar o dublare a alocării financiare comparativ cu exerciţiul trecut, dar şi o paletă de intervenţii ambiţioase care îşi propun să contribuie atât la dezvoltarea practicilor interne de lucru în instituţiile beneficiare, cât şi la îmbunătăţirea cooperării interinstituţionale", a spus Toader, citat în comunicat. 

La rândul său, Lise Kleven Grevstad, ambasadorul Regatului Norvegiei în România, a accentuat faptul că "lansarea programului "Justiţie", finanţat din granturi norvegiene, marchează un punct de referinţă în cooperarea dintre Norvegia şi România în sectorul justiţiei". "Programul are la bază rezultatele bune obţinute în Mecanismul Financiar Norvegian anterior. Totodată, programul a fost construit pe baza excelentelor parteneriate care au fost dezvoltate în cele 3 arii de intervenţie, respectiv servicii corecţionale, administrarea instanţelor, violenţa domestică şi violenţa bazată pe gen", a arătat diplomatul. 

În domeniul serviciilor corecţionale, cele trei proiecte predefinite "Correctional" (31.000.000 de euro), "4 Norm" (5.000.000 euro) şi "Child" (1.494.117 euro), implementate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, au ca obiectiv consolidarea capacităţii sistemului penitenciar şi de probaţiune din România de a contribui la reintegrarea socială a persoanelor condamnate, prin facilitarea tranziţiei acestora din penitenciar în sistemul de probaţiune şi, în continuare, în comunitate, printr-o strânsă cooperare cu autorităţile locale. 

De asemenea, în trei penitenciare (Craiova, Ploieşti, Poarta Albă) vor fi redefinite programele de reintegrare socială şi activităţile zilnice desfăşurate de persoanele condamnate, în vederea responsabilizării lor înainte şi după liberare. 

Totodată, se va urmări facilitarea reintegrării sociale a minorilor şi tinerilor sancţionaţi penal, prin îmbunătăţirea educaţiei şi a asistenţei specifice acordate acestora în cadrul Centrului Educaţional Târgu Ocna. 

În ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea sistemului judiciar, consolidarea statului de drept, cele trei proiecte predefinite - "Asistenţă juridică şi garanţii pentru accesul la justiţie" (2.000.000 euro, implementat de Consiliul Europei), "Formarea personalului din sistemul judiciar şi consolidarea capacităţii instituţionale în acest domeniu" (4.100.000 euro, implementat de Consiliul Superior al Magistraturii) şi "Combaterea criminalităţii şi a corupţiei" (4.250.000 euro, implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) - au ca obiectiv îmbunătăţirea capacităţii populaţiei de etnie romă şi a altor persoane vulnerabile din România de a-şi exercita efectiv drepturile, în materie non-penală, prin oferirea de acces la informaţii privind drepturile lor şi asistenţa juridică; o mai bună aplicare a conceptelor juridice europene şi consolidarea capacităţii de formare la nivelul sistemului judiciar; îmbunătăţirea capacităţii Ministerului Public de a lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei. 

Cu referire la violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex, proiectul predefinit "Sprijinirea implementării Convenţiei de la Istanbul în România" (2.500.000 euro, implementat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi) are drept obiectiv îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor române de a implementa Convenţia de la Istanbul, inclusiv prin înfiinţarea a 10 centre pentru victimele violenţei sexuale şi a 8 centre de consiliere pentru agresori şi prin derularea unei campanii în domeniul prevenirii violenţei domestice şi a violenţei împotriva femeilor. 

La conferinţa de lansare a programului "Justiţie" au participat oficiali ai Ministerului Justiţiei şi Securităţii Publice din Norvegia, Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucureşti, partenerilor donori de program - Administraţia Instanţelor din Norvegia, Serviciile Corecţionale Norvegiene, precum şi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi ai Ministerului Finanţelor Publice, reprezentanţi ai promotorilor de proiect, precum şi ai partenerilor de proiect. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close