Antena 3 CNN Actualitate Protejarea copiilor de modele deviaționiste. UDMR "importă" modelul unei controversate legi din Ungaria

Protejarea copiilor de modele deviaționiste. UDMR "importă" modelul unei controversate legi din Ungaria

Șapte deputați UMDR au inițiat un proiect de lege pentru „protejarea copiilor” împotriva difuzării conținutului privind „devierea de la sexul stabilit la naștere” și a homosexualității, similar cu cel adoptat de Viktor Orban în Ungaria și care a stârnit controverse la nivel european.

Protejarea copiilor de modele deviaționiste. UDMR "importă" modelul unei controversate legi din Ungaria
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    30 Dec 2021   •   15:49

Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind „protecția și promovarea drepturilor copilului”, prevede protejarea minorilor împotriva „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”, notează G4media.ro.

„(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc”, prevede proiectul de lege BP778/2021, inițiat de UDMR, în completarea alineatul (1) al articolului 89 din actuala lege în vigoare.

Proiectul de lege mai prevede ca cel puțin o dată pe semestrul unui an școlar să fie derulate opțional „programe de educație pentru viață, inclusiv educație de sănătate sexuală pentru copii în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.   

Documentul integral poate fi studiat aici

De asemenea, proiectul de act normativ mai este precizat faptul că „sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea”, iar „sexul copilului nu poate fi altul, decât cel feminin sau cel masculin”. 

Proiectul similar din Ungaria, inițiat de Fidesz – partidul premierului Viktor Orban, interzice diseminarea a ceea ce a numit conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli. 

Reacția multor lideri UE a fost de dezaprobare vehementă a proiectului lui Viktor Orban, iar Comisia Europeană a anunțat că suspendă avizarea PNRR-ului maghiar din cauza problemelor Budapestei cu statul de drept.

×
Subiecte în articol: UDMR legea 272/2004 drepturile copiilor
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close