Antena 3 CNN Actualitate Rachetele care transformă gheaţa în ploaie

Rachetele care transformă gheaţa în ploaie

Rachetele care transformă gheaţa în ploaie
24 Mai 2007   •   14:19

Grindina şi seceta sunt duşmanii cei mai de temut ai agriculturii. Dacă seceta poate fi combătută cu ajutorul irigaţiilor, norii de grindină pot fi şi ei împrăştiaţi. Rachete încărcate cu o substanţă specială transformă gheaţa în ploaie. Deşi pare o tehnologie revoluţionară, este folosită cu succes de mai bine de 30 de ani de vecinii noştri moldoveni şi bulgari. Românii sunt codaşii Europei la acest capitol. Avem deocamdată pus la punct un sistem care alungă grindina doar în zona judeţului Prahova şi o parte din judeţul Buzău.

Dacă anul trecut ar fi existat un astfel de sistem antigrindină în Vrancea, agricultorii nu ar mai fi pierdut aproape 6 milioane de euro. Tragerile sunt dirijate în funcţie de mişcarea norilor. Racheta zboară cu o viteză de 500 de km pe oră, şi ajunge la o altitudine de peste 7.000 de metri. Racheta se autodistruge, undeva la peste 1.000 de metri astfel încât să nu se pună în pericol populaţia.

Anul trecut, în Prahova, prin utilizarea rachetelor antigrindină au fost evitate pagube de peste 20 de milioane de euro. România va fi protejată în întregime de grindină în 2012, când se va pune la punct întreg sistemul de lansare a rachetelor care împrăştie norii.

Antena 3

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close