Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: „E cel mai complicat context de securitate de la terminarea Războiului Rece”

Radu Tudor, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: „E cel mai complicat context de securitate de la terminarea Războiului Rece”

Radu Tudor, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: „E cel mai complicat context de securitate de la terminarea Războiului Rece”
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    26 Noi 2018   •   16:07

Analistul militar Radu Tudor a comentat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Radu Tudor susține că situația este una extrem de gravă. „Este cel mai complicat context de securitate de la terminarea Războiului Rece”, a opinat el, luni, la Antena 3, enumerând mai multe agresiuni militare confirmate ale Rusiei asupra unor state independente.

„Începem cu invazia militară asupra teritoriului Georgiei în anul 2008, anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și invazia militară în estul Ucrainei unde au murit peste 10.000 de oameni”, a spus el.

Potrivit lui Radu Tudor, „agresiunea navelor rusești asupra navelor civile ucrainene ne avertizează asupra faptului că Rusia continuă să fie principalul pericol pentru securitatea zonei Mării Negre”.

„Am fost avertizați în repetate rânduri că Rusia ignoră dreptul internațional și din păcate, inclusiv noi, România, am fost în permanență provocați. Rusia nu e un partener viabil pentru discuții și pentru negocieri în plan internațional”, susține jurnalistul.

Ceea ce se întâmplă acum e un avertisment pentru toată regiunea, dar și pentru România, care trebuie să accelereze programul de achiziții. Corvetele trebuiau anunțate până pe 15, iar astăzi suntem pe 26 noiembrie și nu știm nimic, a adăugat Radu Tudor.

De altfel, zilele trecute, Radu Tudor atrăgea atenția asupra acestei întârzieri.

"O asteptare tensionata marcheaza clasa politica romaneasca. Ministerul Apararii Nationale, prin Departamentul Armamente, trebuia sa anunte pana cum optiunea pentru castigatorului licitatiei privind constructia in Romania a 4 corvete militare cu tehnologie de ultima ora. Politicieni arondati diverselor companii competitoare si-au pierdut rabdarea si au pornit atacuri in media. Dupa schimbarea lui Mihai Fifor din functia de ministru al apararii, noul ministru Gabriel Les asteapta mesajul din partea secretarului de stat Andrei Ignat, seful Departamentului Armamente. Miza pentru unii competitori este uriasa, dincolo de valoare financiara a contractului – 1,6 miliarde euro. Existenta partenerilor romani depinde foarte mult de participarea in acest contract. Fara el, companii mari precum Santierul Naval Constanta sau Santierul Naval Mangalia s-ar putea confrunta cu perspectiva falimentului. Asteptarea creste si mai multe tensiunea. Din punct de vedere strict militar, Fortele Navale Romane asteapta cu uriasa speranta patru corvete dotate cu tehnica de ultima ora, date fiind repetatele agresiuni ale Rusiei din ultimii ani in bazinul Marii Negre. Ar fi prima achizitie de tehnica noua la SMFN de la caderea comunismului", scria Radu Tudor, pe blog.

Forţele navale ucrainene au acuzat duminică Rusia că a capturat trei dintre navele sale, după ce a tras asupra lor. 

Rusia a confirmat arestarea a trei nave militare ucrainene şi utilizarea forţei în strâmtoarea Kerci, dar a precizat că a recurs la măsură pentru a obliga navele ucrainene să se oprească, după ce acestea intraseră ilegal în apele teritoriale ruse.

Acest incident, soldat cu răniţi în rândul ucrainenilor - şase, dintre care doi grav, potrivit Kievului, şi trei, potrivit Moscovei - a suscitat temeri cu privire la o escaladare militară între cele două foste republici sovietice, ale căror relaţii traversează o criză profundă, din 2014 până în prezent.

Citiți și:

NATO convoacă o reuniune extraordinară pe tema conflictului dintre Rusia și Ucraina

×
Subiecte în articol: radu tudor
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close