Antena 3 CNN Externe Ucraina acuză Rusia că a capturat trei nave ucrainiene în Marea Neagră după ce a deschis focul. Mai mulți răniți. Îngrijorare la MAE. NATO și UE cer Moscovei "să restaureze libertatea de trecere" prin strâmtoarea Kerci

Ucraina acuză Rusia că a capturat trei nave ucrainiene în Marea Neagră după ce a deschis focul. Mai mulți răniți. Îngrijorare la MAE. NATO și UE cer Moscovei "să restaureze libertatea de trecere" prin strâmtoarea Kerci

Ucraina acuză Rusia că a capturat trei nave ucrainiene în Marea Neagră după ce a deschis focul. Mai mulți răniți. Îngrijorare la MAE. NATO și UE cer Moscovei "să restaureze libertatea de trecere" prin strâmtoarea Kerci
Sursa foto: Foto: pixabay.com
25 Noi 2018   •   23:55

Update: Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel duminică seară la "detensionare" în Marea Azov şi au cerut Moscovei "să restaureze libertatea de trecere" prin strâmtoarea Kerci, relatează AFP.

"Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei", a precizat UE într-un comunicat.

La rândul său, NATO a făcut apel "la reţinere şi la detensionare" prin vocea unei purtătoare de cuvânt.

Forţele navale ucrainene au acuzat duminică Rusia că a capturat trei dintre navele sale, după ce a tras asupra lor, rănind două persoane aflate la bord, în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia şi prin care se face accesul în Marea Azov. Ulterior, serviciul rus de securitate FSB a recunoscut că navele sale de frontieră au deschis focul asupra navelor ucrainene şi că au rănit trei marinari ucraineni, dar pretinde că la mijloc ar fi intrarea ilegală în apele sale teritoriale.

Evenimentele din Marea Azov arată la ce poate duce "dispreţul faţă de regulile de bază ale cooperării internaţionale", estimează UE în comunicatul său, notând că "construcţia podului de la Kerci (de către Rusia) a fost realizată fără consimţământul Ucrainei şi constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a acestei ţări.

UE "nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia", conchide comunicatul.

NATO afirmă la rândul său că "susţine total suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, inclusiv drepturile sale de navigare în apele sale teritoriale".

"Facem apel la Rusia să asigure acces fără obstacole în porturile ucrainene din Marea Azov, în conformitate cu legea internaţională", a mai afirmat o purtătoare de cuvânt a NATO.

Update: Ministerul Afacerilor Externe din România se declară îngrijorat de evenimentele petrecute în Marea Neagră. "Agresiunea și violarea legilor internaționale subminează securitatea întregii regiuni. România susține pe deplin integritatea și suveranitatea Ucrainei și drepturile sale de a-și folosi apele teritoriale", se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter al MAE.

Update: - Serviciul de securitate rus FSB a anunţat în cursul nopţii de duminică spre luni că navele sale de patrulă la frontieră au capturat duminică trei nave ucrainene în Marea Neagră şi că au folosit armamentul din dotare pentru a le forţa să se oprească, relatează agenţia de ştiri rusă RIA, preluată de Reuters.

Potrivit FSB, navele ruseşti au acţionat în acest mod întrucât vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, şi au efectuat manevre periculoase.

De asemenea, RIA citează o declaraţie a FSB potrivit căreia trei marinari ucraineni au fost răniţi în incident, ei beneficiind în prezent de îngrijiri medicale. Vieţile nu le sunt puse în pericol, a mai precizat FSB, potrivit Reuters.

Știrea inițială

Forţele navale ucrainene au anunţat că forţele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor în Marea Neagră, relatează Reuters şi AFP, precizând că doi marinari ucraineni au fost răniţi în incident.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko "a denunţat un act agresiv al Rusiei vizând o escaladare premeditată" în această zonă şi a convocat în cursul serii cabinetul său militar, potrivit unor comunicate oficiale.

"Forţele speciale ruse au capturat" aceste trei nave, a anunţat într-un comunicat comandamentul forţelor navale ucrainene, evocând "informaţii potrivit cărora doi marinari ucraineni au fost răniţi".

Mai devreme în cursul serii, forţele navale ucrainene au acuzat Rusia că a deschis focul asupra navelor lor care încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia şi prin care se face accesul în Marea Azov.

"Vedetele blindate de artilerie Berdiansk şi Nikopol au fost lovite de tiruri ale duşmanului şi nu mai pot naviga. Remorcherul Iani Kapu a fost constrâns să se oprească", se precizează în comunicatul Forţelor navale ucrainene.

La rândul ei, Garda de coastă rusă a acuzat Ucraina că nu a anunţat în avans deplasarea convoiului de nave, ceea ce Kievul neagă, şi a afirmat că navele ucrainene efectuau manevre periculoase ignorându-le instrucţiunile în scopul de a alimenta tensiunile, relatează Reuters.

Politicienii ruşi au denunţat acuzele Kievului, afirmând că incidentul pare o tentativă calculată a lui Petro Poroşenko de a-şi spori popularitatea înainte de alegerile de anul viitor.

Tensiunile din jurul Mării Azov au cunoscut o bruscă escaladare duminică, Ucraina acuzând Rusia că a lovit o navă ucraineană şi a blocat accesul în această mare, situată între Crimeea şi estul Ucrainei, teatrul unui război cu separatiştii proruşi.

Potrivit marinei ucrainene, nave ale Gărzii de coastă ruse au lovit duminică unul dintre remorcherele sale în Marea Neagră în largul Crimeii, peninsulă anexată în 2014 de Moscova, în cadrul unor "acţiuni agresive pe faţă împotriva navelor ucrainene", înainte de a le împiedica să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Ucraina Marea Neagrã incident
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close