Antena 3 Actualitate Reacția ANI după votul deputaților în cazul lui Petre Roman: ”Decizia e abuzivă și nelegală!”

Reacția ANI după votul deputaților în cazul lui Petre Roman: ”Decizia e abuzivă și nelegală!”

20 Sep 2016   •   14:46
Reacția ANI după votul deputaților în cazul lui Petre Roman: ”Decizia e abuzivă și nelegală!”
Sursa foto: Foto: Agerpres

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) consideră că Hotărârea Camerei Deputaţilor cu privire la reluarea mandatului de parlamentar de către Petre Roman este "abuzivă", în condiţiile în care starea de incompatibilitate a acestuia a rămas definitivă.

"Hotărârea adoptată astăzi prin vot de plenul Camerei Deputaţilor cu privire la Petre Roman este abuzivă, de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rămas definitivă o dată cu respingerea ca neîntemeiată, de către Tribunalul Bucureşti, a cererii de reexaminare formulată de acesta", se precizează într-un comunicat al ANI transmis Agerpres.

ANI apreciază totodată că decizia deputaţilor este şi "nelegală", întrucât, deşi contestaţia depusă de Petre Roman după nouă luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti, inspectorii de integritate au atacat sentinţa cu recurs.

"A acţiona în baza unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive creează un precedent periculos, în sensul în care tuturor persoanelor care contestă rapoartele de evaluare emise în sarcina lor să le fie întrerupte mandatele doar în baza sentinţelor pronunţate de instanţele de fond, deşi acestea nu au caracter definitiv", se mai arată în comunicat.

ANI mai menţionează că a finalizat raportul de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a deputatului Petre Roman la data de 12 martie 2014. Parlamentarul a contestat raportul de evaluare la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa i-a respins definitiv acţiunea la 13 ianuarie 2015.

"Întrucât, în aceeaşi perioadă, Curtea de Apel Bucureşti comunică ANI faptul că pe rolul acesteia nu există nicio acţiune formulată de Petre Roman împotriva raportului de evaluare, Agenţia solicită Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie. Ulterior, la data de 16.01.2015, la nouă luni de la finalizarea raportului de evaluare, Petre Roman contestă la Curtea de Apel Bucureşti raportul de evaluare al ANI. Astfel, la data de 22 aprilie 2016, instanţa de fond, contrar practicii judiciare existente, admite acţiunea formulată de Petre Roman. ANI a formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei menţionate la data de 23 mai 2016", se mai menţionează în comunicatul ANI.

Petre Roman îşi poate relua mandatul de parlamentar, după ce plenul Camerei Deputaţilor a revocat, marţi, o hotărâre din 9 februarie 2015 prin care postul său a fost vacantat. Au fost 216 voturi "pentru" şi o abţinere.

Pe 3 mai, Roman a solicitat conducerii Camerei să ia măsurile procedurale pentru a-şi relua mandatul, întrucât Curtea de Apel a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate care spunea că în 2014 a fost în stare de incompatibilitate

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close