Antena 3 CNN Actualitate Prima reacţie a DNA după ce Marcel Ciolacu a cerut, în direct la Antena 3, anchetarea achiziţiei de vaccinuri

Prima reacţie a DNA după ce Marcel Ciolacu a cerut, în direct la Antena 3, anchetarea achiziţiei de vaccinuri

Direcția Națională Anticorupție a avut prima reacție după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut în direct la Antena 3 anchetarea achiziției de doze de vaccin din perioada pandemiei.

Prima reacţie a DNA după ce Marcel Ciolacu a cerut, în direct la Antena 3, anchetarea achiziţiei de vaccinuri
Sursa foto: Facebook / DNA
de Laura Dinu    |    21 Apr 2022   •   13:22

”Reacție la afirmații apărute în spațiul public.

Ca reacție la articolele apărute în mass media și afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor în general și a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19, Direcția Națională Anticorupție are următoarea poziție:

Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege.

Reamintim că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme și legi, atât în ceea ce privește activitățile procedurale desfășurate în cauză, cât și din perspectiva comunicării publice.

În ceea ce privește caracterul urmăririi penale, procurorii sunt obligați să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, ale art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că „în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (...), caracterul nepublic al urmăririi penale (...)” și art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc.

Precizăm că DNA a deschis în septembrie 2021 și în prezent desfășoară o investigație penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. 

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfășurare a anchetei penale”, se arată pe pagina de Facebook a Direcției Naționale Anticorupție. 

Ciolacu cheamă procurorii să verifice achiziţiile de vaccinuri din pandemie: "România a cumpărat 100 milioane doze pentru 15 milioane de oameni"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cheamă procurorii să verifice achizițiile de vaccinuri din pandemie. Anunțul a fost făcut duminică seara, la Antena 3.

Țara noastră a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, pentru 15 milioane de români, în timpul guvernului PNL-USR. Cineva trebuie să explice cum și de ce, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. 

"Au compărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane de doze, le-am aruncat", a spus Marcel Ciolacu, duminică seara, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

"Noi avem o țintă de populație pentru vaccinare de 15 milioane de români 

În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuții pe zona sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanțe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate. 

Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România", a precizat Ciolacu. 

"Știți care este costul acestor 40 de milioane de doze de vaccin? 730 de milioane de euro", a mai spus el. 

"Deci, România cumpără peste 100 milioane doze de vaccin pentru 15 milioane de români. 

Vreau şi eu să explice acești oameni, şi în fața dumneavoastră şi în fața procurorilor, cum au făcut comandă de încă 40 de milioane de doze de vaccin", a punctat Marcel Ciolacu. 

Politicianul a făcut referire şi la premier şi ministrul de Finanțe, în acest caz.

"E o incoerență de logică. (...) Eu ce pot să spun foarte clar este, ca oameni politici, trebuie să vii să dai explicații.

 Pe urmă, dacă ai avut interese sau nu ai avut interese, mi-e greu să cred că nu ai avut interese la suma de 630 de milioane, având în stoc vreo 40-50 de milioane”, a mai spus el. 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu DNA vaccinuri
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close