Antena 3 CNN Actualitate Se pregătesc restricții pentru bucureșteni. Ședință crucială a CMBSU

Se pregătesc restricții pentru bucureșteni. Ședință crucială a CMBSU

Capitala a intrat de două zile în scenariul roșu şi are o rată de incidență de aproape 4 la mie. Prefectura Bucureștiului are astăzi ședința în care trebuie să se adopte obligativitatea certificatului verde la petreceri sau în restaurante. Este doar o chestiune de timp până când va fi impusă şi carantina de weekend, adică restricții de circulație de la ora 20, magazine, restaurante, terase închise la ora 18 sau declarație pe proprie răspundere.

Se pregătesc restricții pentru bucureșteni. Ședință crucială a CMBSU
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    Mădălina Ignat    |    Radu Tiliță    |    24 Sep 2021   •   07:37

Potrivit Hotărârii Guvernului, copiii între 6 și 12 ani nu vor mai trebui să prezinte un test COVID-19, iar magazinele și restaurantele nu se vor mai închide la 18.00 în localitățile cu incidență de peste 4 la mie, ci la peste 6 la mie.

Totodată, certificatul verde va fi folosit în interiorul centrelor comerciale. 

Principalele modificări propuse prin această hotărâre de Guvern vizează creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori, precum și creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare.

Cu alte cuvinte, noile reglementări arată că, în localitățile în care rata trece de 6 la mia de locuitori, magazinele se vor închide la ora 18, iar în weekend-uri, persoanele nevaccinate nu mai ieși din casă după ora 20.

Astfel, cei care nu s-au imunizat vor putea ieși din case în weekend-uri doar pentru urgențe, dacă au și o declarație pe proprie răspundere.

În ceea ce privește persoanele vaccinate, acestea vor putea merge la restaurantele din centrele comerciale doar în baza certificatului verde.

O altă schimbare vizează copiii de până la 12 ani, care nu vor mai fi testați pentru accesul în localuri.

Deciziile luate de Comitetul pentru Situații de Urgență sunt însă aspru criticate de fostul avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.

”Există un text în legea 53 în care se spune că restricțiile dacă sunt valabile, și nu sunt, ar trebui să fie făcute prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern sau nu știu ce consilii sau comitete și așa mai departe. Lege. Niciuna nu este dată prin lege, decât legea 55 din 2020 care s-a dat în iarnă.

Asta însemnă că este cumplit. Pentru că toată lumea crede în ceea ce se spune, adică ceea ce spun conducătorii, și atunci apleacă capul ca întotdeauna românul și noi nu ne gândim ce spun actele normative. Constituția, nu orice fel de lege. Articolul 53, rețineți, prin lege.

În al treilea rând, există un drept la sănătate care vorbește în alineatul ultim despre măsuri de protecție a sănătății fizice și mentale. Dacă astea sunt măsuri de protecție fizice și mentale, în Constituție vorbesc eu, înseamnă că am început să aberez.

Credeți-mă că știu Constituția. Sunt profesor de Drept Constituțional la Universitatea București și știți foarte bine că nu mă apuc să vorbesc aiurea. Toate acestea elemente mă îndreaptă să cred că totul este o mascaradă în toată puterea ei", a spus Gheorghe Iancu, profesor şi fost avocat al Poporului la emisiunea În fața națiuni de la Antena 3. 

Iar Industria HORECA va fi din nou la un pas de faliment, după implementarea noilor măsuri, sunt de părere managerii localurilor.

Românii sunt pesimiști și cred că situația de anul trecut se va repeta. 

×
Subiecte în articol: restricţii București
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close