România nu are nici o staţie de epurare

08 Apr 2009   •   07:56
România nu are nici o staţie de epurare 

statie de epurare
România este departe de a respecta directivele europene ce prevăd ca, până la sfârşitul anului 2010 fiecare oraş cu peste 100.000 de locuitori să aibă staţie de epurare cu trei trepte.
Cea mai gravă situaţie din ţară este în cel mai mare oraş. Capitala tar fi trebuit să înceapă până la sfârşitul anului trecut construcţia celei de-a doua trepte a staţiei de epurare a apei uzate, la Glina. Acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care singura curăţare a apelor menajere care este realizată de Bucureşti este oprirea deşeurilor mari, cum ar fi cele din sticlă şi cartoane, în treapta întâi, şi aceea incompletă. Construcţia treptei a doua are rolul de a epura toate elementele chimice din apă şi a rămas doar o iluzie pentru că Primăria Capitalei nu a făcut acest lucru, scrie Cotidianul.

Conform unei noi directive europene, termenele au fost modificate, astfel încât în 2009 trebuie finalizată treapta întâi şi treapta a doua abia în 2012.

Un raport realizat de către Administraţia Naţională ?Apele Române?, pentru anul 2008 arată că volumul de ape uzate din Bucureşti este de 354,3 milioane de metri cubi pe an, care se scurg în râurile Dâmboviţa şi Argeş, într-un volum maxim de 18 metri cubi pe secundă.
Din 2.605 oraşe din România, doar 505 sunt dotate cu sisteme de canalizare, iar din acestea doar 18 sunt conform cerinţelor directivei europene. Nici un oraş din România nu are acum o staţie de epurare cu treaptă terţiară care să trateze apele uzate de conţinutul de nutrienţi, respectiv fosfor total şi azot total.
Antena3.ro

Parteneri
x close