Antena 3 CNN Actualitate România, pe primul loc în Europa la COVID-19. Alexandru Rafila explică în detaliu de ce s-a ajuns aici

România, pe primul loc în Europa la COVID-19. Alexandru Rafila explică în detaliu de ce s-a ajuns aici

Înmulţirea cazurilor de coronavirus din ultima vreme a dus România pe primul loc în Europa, în ce priveşte incidenţa cumulată a acestor cazuri, a atenţionat medicul Alexandru Rafila. 

România, pe primul loc în Europa la COVID-19. Alexandru Rafila explică în detaliu de ce s-a ajuns aici
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    24 Iul 2020   •   16:15

"Noi am avut o situație favorabilă, când discutam despre un vârf de 300-400 de cazuri, apoi numărul a scăzut și a început relaxarea. (...) Opinia mea este că nu relaxarea în sine, cât mai degrabă relaxarea cetățenilor în fața acestor măsuri a dus la această creștere din ultima perioadă. 

Rafila: suntem pe primul loc în UE, la incidența cumulată

Trebuie să spun că suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește această incidența cumulată. Am depășit 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, ca incidență cumulată, mai exact 53, iar țări care aveau valori mult mai mari decât noi în ultima perioadă, mă refer la Suedia, la Portugalia, Suedia avea 160, cred, au ajuns să aibă valori mai mici decât România.

Este un exemplu foarte bun pe care am putea să-l replicăm, și anume exemplul Italiei. Italia s-a confruntat cu o situație, cu circa 300.000 de cazuri, 30.000 de decese. În momentul de față, acest cumulator, această incidență cumulată este 5, deci discutăm de o valoare de 10 ori mai mică decât valoarea înregistrată în România", a declarat prof. Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România, potrivit realitatea.net.

Cum am ajuns în topul negativ

Medicul este de părere că nu relaxarea măsurilor ne-a adus în situţia de faţă, ci nerespectarea lor este cea care a dus la explozia de cazuri din ultimele săptămâni. 

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1.119 cazuri de persoane infectate cu coronavirus în România. De asemenea, de joi până vineri, 24 de persoane au murit, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 2.150 de decese.
 

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close