Antena 3 CNN Actualitate Românii cărora li s-a refuzat intrarea în Moldova au depus plângere la Ambasada moldoveană

Românii cărora li s-a refuzat intrarea în Moldova au depus plângere la Ambasada moldoveană

Românii cărora li s-a refuzat intrarea în Moldova au depus plângere la Ambasada moldoveană
Sursa foto: Tren
28 Mar 2009   •   12:20

Românii care au fost întorşi vineri de la graniţa cu Republica Moldova au depus sâmbătă o plângere la Ambasada Moldovei din Capitală. O altă plângere urmează să fie depusă la Ministerul Afacerilor Externe pentru că autorităţile române nu au tratat cazul cu seriozitate, susţin turiştii români. Între timp, alţi 26 de cetăţeni români au fost întorşi sâmbătă de la graniţa cu Republica Moldova. Numărul total al celor care nu au putut intra pe teritoriul moldovean a ajuns la 250 de persoane, de joi dimineaţă şi până acum.

Sărbătoarea împlinirii a 91 de ani de la Unirea României cu Basarabia a fost umbrită de un gest inexplicabil al autorităţilor de peste Prut. Românii care au vrut să meargă în Moldova nu au fost lăsaţi să treacă graniţa.

În Vama Albiţa, zeci de români aşteptau vineri seară să treacă graniţa spre Republica Moldova. Problemele au început încă de joi seara. 16 români care călătoreau joi seara cu trenul Bucureşti ? Chişinău au fost opriţi la Ungheni, unde vameşii moldoveni i-au obligat să coboare şi i-au îmbarcat într-un tren cu destinaţia Iaşi.

În aceeaşi situaţie au fost puse şi două delegaţii ale consiliilor judeţene din Iaşi şi Vaslui, dar nu la vama Ungheni, ci la Leuşeni. Oficialii urmau să participe la cvorumul preşedinţilor de raioane din Republica Moldova, dar când au ajuns la vamă, au fost întorşi de drum, fără explicaţii.

Preşedintele Consiliului judeţean Iaşi încearcă să-şi explice acţiunile autorităţilor moldovene. Cauza ar putea fi apropiatele alegeri din Republica Moldova, crede Constantin Simirad. Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a comentat: ?autorităţile comuniste şi-au facut din asta o tradiţie şi orice cooperare dintre România şi Republica Moldova îi sperie, nu-i lasa sa fie receptivi la aşa ceva şi este inexplicabil?

Aceste evenimente se produc în contextul în care se împlinesc 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Autorităţile de la Chişinău au anunţat recent că mai mulţi cetăţeni români ar putea veni în această perioadă în Republica Moldova să participe la evenimente electorale.

Antena 3

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close