Antena 3 CNN Actualitate Românii vor taxa auto "zero"

Românii vor taxa auto "zero"

Românii vor taxa auto "zero"
23 Mai 2007   •   23:08

Românii cred că taxa auto ar trebui redusă la zero, sau la cel mult o sută de euro. Potrivit unui sondaj Gallup, românii sunt de părere că mediul ar putea fi protejat prin alte măsuri, cum ar fi creşterea amenzilor, nu prin majorarea taxelor la importul de maşini. Peste 40% dintre persoanele chestionate, care au sau intenţionează să-şi cumpere o maşină, consideră că taxa auto ar trebui redusă la zero pentru o maşină de 10.000 - 40.000 de euro, iar 35-40 la sută cred că taxa trebuie diminuată la maxim 100 de euro.

Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor transmite lunea viitoare Comisiei Europene o informare privind modificările legislative legate de taxa de primă înmatriculare. În cazul în care consideră nesatisfăcător răspunsul autorităţilor de la Bucureşti, Comisia Europeană poate aduce cazul în faţa Curţii Europene de Justiţie, care va lua o decizie ce devine obligatorie.

Executivul european consideră că legislaţia românească privind taxa auto nu ţine seama de deprecierea reală a maşinilor second-hand provenite din alte state ale Uniunii Europene, nu acordă contribuabilului dreptul de a contesta aplicarea grilei fixe, iar impozitarea discriminatorie nu poate fi justificată de considerente ecologice.

Moficările legislative referitoare la taxa de înmatriculare şi valorile acesteia vor fi prezentate luni Parlamentului României şi Comisiei Europene. Oficiali ai Ministerul Economiei şi Finanţelor au discutat marţi, la Bruxelles, principiile de impozitare şi cifre concrete, după ce Comisia Europeană a contestat taxa. Discuţiile au vizat şi piaţa auto din România, precum şi percepţiile diferite legate de ce înseamnă maşină veche în România şi în UE.

Antena 3

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close