Antena 3 CNN Actualitate Sălaj. 55 de case au fost afectate de inundaţii, 12 dintre ele nu mai pot fi locuite

Sălaj. 55 de case au fost afectate de inundaţii, 12 dintre ele nu mai pot fi locuite

Sălaj. 55 de case au fost afectate de inundaţii, 12 dintre ele nu mai pot fi locuite
12 Iun 2012   •   22:14

Un număr de 55 de case au fost afectate, în Sălaj, în urma inundaţiilor şi furtunilor înregistrate duminică seară, iar 12 dintre acestea au fost distruse complet şi nu mai pot fi locuite, informează Mediafax. În judeţ au fost înregistrate 199 de gospodării inundate
   
Prefectul de Sălaj, Filonaş Chiş, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că 43 de case din mai multe localităţi au fost afectate în urma inundaţiilor şi a furtunilor de duminică seară, iar alte 12 case au fost distruse complet şi nu mai pot fi locuite.
   
"Precipitaţiile abundente căzute duminică seară în Sălaj au produs pagube importante. Astfel, 55 de case au fost afectate, după ce apa a pătruns în ele, iar din acestea 12 au fost distruse complet şi nu mai pot fi locuite. Acestea 12 erau locuinţe din chirpici, în localitatea Almaşu, din care au fost evacuate duminică 38 de persoane de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi mutate în Căminul Cultural. Oamenii se află şi acum tot acolo. Vrem să cerem Guvernului sprijin financiar din fondul de urgenţă, pentru a-i ajuta", a declarat prefectul Sălajului.
   
Potrivit sursei citate, în judeţ au fost înregistrate 199 de gospodării inundate duminică, cele mai multe (40) fiind în comuna Sânmihaiu Almaşului, unde mai multe pâraie s-au revărat, în urma precipitaţiilor foarte abundente, însoţite de grindină.
   
O situaţie deosebită este înregistrată în localitatea Berca, din comuna Sânmihaiu Almaşului, unde toate cele 40 de fântâni din gospodării au fost colmatate, astfel că localnicii se alimentează cu apă potabilă de la un puţ aflat pe un deal din apropierea satului.
   
Potrivit prefectului, pagube semnificative au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte terenurile sălăjenilor, după ce au fost inundate peste 500 de hectare de suprafeţe agricole şi peste 250 de hectare de păşuni şi fâneţe. Viituriile au ucis peste 250 de animale.
   
Prefectul Sălajului a spus că, din cauza mai multor pâraie pe care s-au înregistrat viituri şi care au ieşit din matcă, au fost afectaţi 16,5 kilometri de drumuri judeţene (DN 1G Almaş-Cuzăplac, DN 1F - Sânmihaiu Almaşului-Chendremal, DN 108N Almaşu-Mesteacăn), 8,6 kilometri din drumul comunal care face legătura între localităţile Berca şi Sânmihaiu Almaşului, nouă poduri şi 52 de podeţe.
   
De asemenea, apele "au spălat" peste 14 kilometri de uliţe pietruite, în cele 18 localităţi care au avut de suferit în urma inundaţiilor de duminică. Satele respective fac parte din comunele Agrij, Almaşu, Buciumi, Cuzăplac, Cristolţ, Fildu de Jos, Românaşi, Sânmihaiu Almaşului, toate situate în partea de sud a Sălajului, la limita cu judeţul Cluj.


×
Subiecte în articol: inundatii Salaj gospodarii
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close