Antena 3 CNN Actualitate Sănătate "Aurul alb" al legumelor. Cum o consumăm și cum o păstrăm ca să nu fie amară

"Aurul alb" al legumelor. Cum o consumăm și cum o păstrăm ca să nu fie amară

Andiva este o legumă care în stare proaspătă are un gust ușor amărui și o textură crocantă, dar devine dulceagă și moale dacă este friptă la grătar, coaptă sau opărită în apă fierbinte cu puțină sare.

"Aurul alb" al legumelor. Cum o consumăm și cum o păstrăm ca să nu fie amară
Sursa foto: Getty
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iun 2022   •   14:00

Andivele se numără printre legumele cu cel mai scăzut conținut caloric, sunt bogate în fibre și inulină, o substanță care ajută la reducerea nivelului colesterolului și al zahărului din sânge și la stabilizarea tranzitului intestinal, fiind astfel recomandate persoanelor diabetice și celor care se confruntă cu constipația.

Datorită conținutului bogat în vitamina A, andivele sunt indicate pentru prevenirea sau ameliorarea tulburărilor de vedere (glaucom, cataractă, degenerescență maculară) și a celor dermatologice.

De asemenea, andivele sunt surse excelente de vitamine din complexul B, sprijină metabolizarea grăsimilor, susțin procesul de digestie și ajută la combaterea simptomelor și cauzelor stresului, depresiei și bolilor cardiovasculare.

Andivele ajută la prevenirea oxidării celulare, previn dezechilibrele electrolitice și reglează în mod natural tensiunea arterială datorită numeroaselor minerale conținute, precum calciu, magneziu, fosfor sau potasiu.

Enzimele din andive joacă un rol important și în procesul de detoxicare a ficatului.  

Acidul folic din andive este un compus care ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului și la prevenirea avortului spontan sau a malformațiilor congenitale.

Datorită compușilor antiinamatorii conținuți, andivele pot ajuta și la ameliorarea simptomelor astmului, rinitei alergice sau altor probleme respiratorii.

Cantitatea mare de calciu din andive este benecă pentru persoanele predispuse la apariția pietrelor la vezica biliară (litiază biliară), iar vitamina E ajută la menținerea sănătății pielii și părului.

Andivele sunt o sursă bogată în kaempferol, o substanță care se găsește în majoritatea legumelor crucifere, care are efecte antioxidante, antiinamatorii, antibacteriene și cardioprotectoare, ce inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și induce moartea acestora.

Cum se păstrează andivele

Se pot păstra în frigider, aproximativ 3-5 zile, în lada pentru legume. Este indicat să fie ținute într-o pungă de hârtie sau plastic închise la culoare, deoarece andivele devin amărui în contact cu lumina. Tot la contactul cu lumina, frunzele de andive se și usucă mai repede.

×
Subiecte în articol: andivă leguma
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close