Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Momentul potrivit al zilei când este recomandat să bei cafea. Mulţi oameni greşesc

Momentul potrivit al zilei când este recomandat să bei cafea. Mulţi oameni greşesc

Mulți cred că dimineața începe cu cafeaua. Fie că este caldă sau rece, cu lapte sau fără, ne bazăm pe doza noastră de cofeină de dimineață pentru a ne trezi corpul și a ne ascuţi mintea.

Momentul potrivit al zilei când este recomandat să bei cafea. Mulţi oameni greşesc
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Oct 2023   •   06:00

Totuşi, până şi cafeaua are un moment propice când trebuie consumată. Băută mai devreme sau mai târziu decât este indicat, cafeaua ne poate da peste cap organismul şi ne poate cauza probleme de sănătate.

Momentul ideal pentru a bea o cafea după trezire este recomandat să așteptați cel puțin 30 până la 60 de minute după trezire înainte de a consuma cafea. Corpul tău produce în mod natural niveluri mai ridicate de cortizol, un hormon care ajută la reglarea vigilenței și a stării de veghe, dimineața. Așteptând aproximativ 30 până la 60 de minute, permiteți nivelului de cortizol să înceapă în mod natural să scadă.

Consumul de cafea prea devreme după trezire, când nivelul de cortizol este deja ridicat, poate reduce efectele stimulatoare dorite ale cofeinei. Așteptând scăderea nivelului de cortizol, puteți crește potențial efectele energizante și de trezire ale cafelei.

Citeşte şi: Fructul supranumit "aurul toamnei" care întăreşte inima şi scade tensiunea arterială

Cu toate acestea, este important de reținut că răspunsurile individuale la nivelurile de cofeină și cortizol pot varia. Unii oameni pot descoperi că tolerează bine cafeaua imediat după trezire, în timp ce alții pot prefera să aștepte mai mult. Unii indivizi nu pot face față cu cofeina pe stomacul gol, în timp ce alții se descurcă bine.

Este o idee bună să vă ascultați corpul și să ajustați timpul în funcție de modul în care vă simțiți și de modul în care cafeaua vă afectează nivelul de energie. Dacă nu sunteți sigur de momentul ideal, puteți experimenta cu diferite intervale după trezire pentru a găsi momentul care funcționează cel mai bine pentru organismul vostru.

×
Subiecte în articol: cafeaua beneficii sanatate
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close