Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Suedia confirmă primul caz de variola maimuței

Suedia confirmă primul caz de variola maimuței

O persoană din Suedia a fost confirmată cu variola maimuței, au declarat joi autoritățile sanitare, în urma unor cazuri similare din Europa și America de Nord.

Suedia confirmă primul caz de variola maimuței
Sursa foto: Twitter / Dr. Chibuzo
de Alexandra Ionescu    |    19 Mai 2022   •   18:42

Boala rară se manifestă de obicei prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, frisoane, epuizare și o erupție pe mâini și pe față.

„S-a confirmat că o persoană din regiunea Stockholm este infectată cu variola maimuțelor”, a declarat Agenția de Sănătate Publică din Suedia într-un comunicat.

Persoana infectată „nu este grav bolnavă, dar a primit îngrijire”, potrivit agenției.

„Încă nu știm unde a fost infectată persoana. În prezent o investigație este în curs de desfășurare”, a declarat Klara Sonden, medic în boli infecțioase, potrivit Insider Paper.

Autoritatea sanitară „investighează acum împreună cu centrele regionale de control al infecțiilor dacă există mai multe cazuri în Suedia”, se arată în comunicat.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a mai declarat joi că se așteaptă să publice un prim raport de evaluare a riscurilor „la începutul săptămânii viitoare”.

Agenția Uniunii Europene, care a declarat că „monitorizează îndeaproape situația”, recomandă ca „cazurile suspecte să fie izolate și testate și notificate cu promptitudine”.

Câteva zeci de cazuri suspectate sau confirmate de variola maimuță au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa și America de Nord, stârnind temeri că boala începe să se răspândească.

Marea Britanie, care a raportat pentru prima dată cazuri la începutul lunii mai, miercuri seara a raportat un total de nouă cazuri în țară.

Miercuri, Spania, Portugalia, Canada și Statele Unite au raportat că au cazuri confirmate sau suspectate de variola a maimuței.

Autoritățile au încercat să liniștească populația, oficialii spanioli și portughezi subliniind că boala nu este foarte contagioasă între oameni.

Creșterea cazurilor este totuși îngrijorătoare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că analizează îndeaproape această problemă și, în special, că unele dintre cazurile din Marea Britanie par să fi fost transmise în cadrul comunității gay.

×
Parteneri
Horoscop iunie-decembrie 2023. Căsătorii şi câştiguri materiale la Scorpioni
x close