Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Terapie revoluţionară pentru cancer în România: "Tratamentul distruge celulele canceroase, într-o manieră personalizată, ţintită, cu efecte minime!"

Terapie revoluţionară pentru cancer în România: "Tratamentul distruge celulele canceroase, într-o manieră personalizată, ţintită, cu efecte minime!"

Terapie revoluţionară în România! Prof. Univ. Dr. Anca Coliţă, managerul Institutului Clinic Fundeni din Capitală, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre această terapie personalizată pentru formele grave de cancer.

Terapie revoluţionară pentru cancer în România: "Tratamentul distruge celulele canceroase, într-o manieră personalizată, ţintită, cu efecte minime!"
Sursa foto: Antena 3/Institutul Clinic Fundeni
de Georgiana Adam    |    04 Iun 2022   •   16:36

Celulele T ale persoanei suferinde sunt extrase din organism, modificate genetic într-un laborator specializat din afara ţării, apoi sunt transportate inapoi la spital şi administrate în infuzie unică respectivei persoane.

Acest lucru se întâmplă de cateva săptămani în Romania, sub coordonarea doamnelor profesor Anca Coliţă şi Alina Daniela Tănase, de la Institutul Fundeni.

"Este un foarte mare pas înainte care s-a realizat la Institutul Clinic Fundeni. Lucrul acesta a fost posibil datorită experienţie foarte mari pe care o are echipa medicală complexă care lucrează în acest institut, care de peste 20 de ani se realizează pe procedurile de transplant medular, procedura aceasta fiind cumva o continuare a tipului de transplant meduar pe care îl facem deja cu succes de multă vreme. Este o muncă colectivă, vorbim de un efort pe care îl fac echipe medicale foarte complexe (...)  Această metodă revoluţionară a fost inventată de ceva timp, dar acum este disponibilă şi în ţara noastră. Se poate reface o capacitate a sistemului imun de a lupta împotriva celulelor canceroase, de a le distruge într-o manieră personalizată, ţintită, adică cu efecte minime pe celelalte ţesuturi sănătoase, lucru care este esenţial, pentru că ştim că tratamentele clasice ale cancerului, chirurgia, chimoterapia, radioterapia, nu au capacitatea de a alege celula bolnavă de celula sănătoasă", a declarat Prof. Univ. Dr. Anca Coliţă, managerul Institutului Clinic Fundeni, în exclusivitate la Antena 3.

Primii pacienti adulţi şi copii au fost tratati cu succes cu această terapie celulara, CAR-T, care reprezintă cel mai inalt nivel de personalizare a unui tratament disponibil în acest moment.

Terapiile CAR-T s-au administrat in anumite forme severe, pentru care nu existau alte soluţii de tratament, de leucemie si limfom.

Terapiile CAR-T nu seamănă deloc cu ceea ce ştim noi ca sunt medicamentele, pentru că lucreaza "cu materialul clientului":

Ratele de succes sunt remarcabile, iar în multe cazuri supravieţuirea mai mare de 10 ani ne duce cu gândul la vindecarea unor forme de cancer altfel letale pe termen scurt.

Terapiile CAR-T sunt considerate cele mai sofisticate terapii, fiind în acelaşi timp terapii celulare, genice si imunoterapii.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close