Antena 3 CNN Actualitate Secretul soţilor Ceauşescu rămâne îngropat

Secretul soţilor Ceauşescu rămâne îngropat

Secretul soţilor Ceauşescu rămâne îngropat
23 Mai 2007   •   23:07

După doi ani de tergiversări, justiţia a decis: soţii Ceauşescu nu pot fi deshumaţi. Cererea lui Valentin Ceauşescu şi a surorii sale, Zoia, nu ar fi bazată pe lege, susţin magistraţii. Însă, fiul dictatorilor nu renunţă. Valentin Ceauşescu şi soţul Zoiei, Mircea Oprean, au atacat deja decizia instanţei. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 susţin că nu pot obliga Ministerul Apărării să-i deshumeze pe soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu şi nici să facă expertiza medicală care să demonstreze că aceştia sunt înmormântaţi la Ghencea. O evenutală deshumare ar trebui supravegheată de instanţa de judecată, şi nu de MAPN, iar urmaşii Ceauşeştilor ar fi omis să solicite şi acest lucru.

"Reţinând că expertiza medico-legală şi deshumarea reprezintă o probă, respectiv un mijloc prin care se asigura administrarea unei probe, instanţa consideră că acestea pot fi administrate doar în cursul judecăţii." Aceasta a fost motivarea instanţei de judecată. Avocatul lui Valentin şi al Zoiei Ceauşescu susţine însă că instanţa a înţeles greşit cererea lor.

Procesul prin care Zoia cerea deshumarea părinţilor săi a început în vara anului 2005, pe motiv că nu ar exista niciun document care să ateste că Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost înmormântaţi în Cimitirul Ghencea din Bucureşti. Decizia dată de Tribunal va fi una executorie, dar judecarea dosarului mai poate dura luni bune. De asemenea, urmaşii Ceauşeştilor pot deschide un nou proces în instanţa de judecată, care să se conformeze recomandărilor din motivarea dată, adică un proces prin care justiţia să fie implicată în mod direct în deshumare si examinarea medico-legală.

Indiferent de soluţia aleasă, cert este că nici Valentin Ceauşescu şi nici Mircea Oprean nu doresc să renunţe la deshumarea celor doi dictatori, mai ales că aceasta a fost ultima dorinţă a Zoiei Ceauşescu.

Observator

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close