Antena 3 CNN Actualitate Social O ucraineancă şcolită în Franţa produce brânză specială în România

O ucraineancă şcolită în Franţa produce brânză specială în România

Se diversifică oferta de brânză de la Cund, localitatea devenită celebră în toată România, dar şi în lume pentru produsele sale. Un nou sortiment va ieşi pe piaţă, iar la producerea lui, Varga Istvan a fost ajutat de o ucraineancă şcolită în Franţa care s-a refugiat la noi în ţară.

O ucraineancă şcolită în Franţa produce brânză specială în România
de Loredana Cofari    |    07 Mai 2022   •   09:30

Branzeturile maturate de la Cund sunt deja cunoscute in toata tara, datorita retetelor. Noutatea sezonului o aduce noua colaboratoare a producatorului Varga Istvan. Se numeste Oksana, vine din Ucraina si e specialista in branzeturi frantuzesti.

"Am plecat din Ucraina în 24 februarie. Familia lui ne ajută cu mâncarea, cu toate. Și eu cum știu să fac brânză m-a lăsat aici să îmi urmez visele de a face brânză în continuare. Și mulțumesc foarte mult.", spune Oksana.

"Oxana vine din Odessa și a mai fost oaspetele nostru în urmă cu cinci ani tot aici în atelier când a fost la un curs de brânzeturi. De atunci Oksana a acumulat foarte multă experiență în producția diverselor brânzeturi.

A fost în Franța unde a învățat diverse metode de a produce brânză și fiind aici din lipsă de ocupație ne ajută și pe noi să facem noi tipuri de brânză pe care noi nu le facem pentru că producția noastră este bazată pe brânză alpina", spune cunoscutul producator de branzeturi maturate. 

Varga Istvan vrea chiar sa aduca unele modificari fabricii sale pentru a putea produce acest nou sortiment la scara larga:

"De un timp încoace ne gândim să modificăm infrastructura și să avem o cameră de maturare și pentru brânzeturi cu mucegai Și așa se potrivit experiența Oksanei cu dorința noastră."

Camembert româno-ucrainean

"Secretul pe care îl cunosc cel mai bine este de a face Camembert. Eu am învățat să fac acest tip de brânză în Franța și il fac de șase ani. Ăsta este un hobby pentru mine.", marturiseste Oksana.

Tehnologia producerii branzei camembert este diferita de cea a branzeturilor maturate.  

"După ce am tăiat cheagul în bucățele relativ mari, acum amestecăm un pic și nu rupem foarte tare cheagul pentru că vrem să avem bucăți destul de mari de chiar și după ce am amestecat este zerul. Și începem să punem în forme iar scurgerea la Camembert în forme se face fără presare și este un procedeu lent care poate dura două sau trei zile.

Apoi bucatilele de branza se sareaza dupa care se depoziteaza intr-un mediu cu temperature controlata pentru ca mucegaiul nobil sa se dezvolte pe partea exterioara a produsului.", explica Varga Istvan.  

În România sunt relativ puțin producător de brânzeturi maturată cu mucegai nobil. Cererea este insa uriasa, consumatorii romani fiind tot mai interesati de produsele sanatoase si gustoase.

×
Subiecte în articol: Cund branza mucegai mures
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close