Antena 3 CNN Actualitate SPP sărbătoreşte 32 de ani de la înfiinţare

SPP sărbătoreşte 32 de ani de la înfiinţare

Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) sărbătoreşte sâmbătă 32 de ani de la înfiinţarea sa. Ziua SPP este sărbătorită anual pe 7 mai, după ce la această dată a fost semnat în 1990 un decret emis de Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), privind înfiinţarea Unităţii Speciale de Pază şi Protocol (USPP). Ulterior, USPP s-a transformat în SPP după promulgarea legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României.

SPP sărbătoreşte 32 de ani de la înfiinţare
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2022   •   15:47

Conform reglementărilor în vigoare, Serviciul de Protecţie şi Pază este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

De la momentul înființării, 7 mai 1990, SPP și-a consolidat statutul printre instituțiile fundamentale ale sistemului de securitate națională, asigurând protecția demnitarilor români și străini, dar și a obiectivelor în care aceștia își desfășoară activitatea.

Printre cele mai recente misiuni extrem de complexe, dar finalizate CU BINE , enumerăm vizita vicepreședintelui american, Kamala Harris, summitul Consiliului European de la Sibiu din 2019 sau vizita Papei Francisc. Modul în care SPP și-a îndeplinit sarcinile a fost apreciat în mod deosebit de omologii externi, dar, mai ales, de demnitarii străini care au vizitat România.

La fel de cunoscut este faptul că militarii SPP participă, sub egida ONU, la misiuni în teatrele de operații de pe glob, misiuni esențiale pentru înalții oficiali ONU din acele zone. Participarea angajaților SPP la aceste misiuni sub egida ONU se datorează exclusiv profesionalismului și pregătirii deosebite de care militarii SPP au dat dovadă în timp.

Serviciul a trecut în această perioadă prin ample procese de modernizare, de adaptare la noile provocări impuse de contextul regional și global și a devenit un model de urmat pentru multe instituții similare din Europa și din lume.
Colaborarea cu celelalte servicii omoloage a devenit o activitate permanentă cu rezulate excepționale.

Astfel, Serviciul de Protecție și Pază se bucură de credibilitate și prestigiu, în țară și în exteriorul granițelor, datorită onestității, loialității și profesionalismului de care militarii SPP dau dovadă în fiecare zi.
 

×
Subiecte în articol: SPP
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close