Antena 3 CNN Actualitate Topul administraţiilor locale la capitolul transparenţă decizională

Topul administraţiilor locale la capitolul transparenţă decizională

Cei mai mulţi primari au susţinut încă din timpul campaniei electorale că îşi doresc transparenţă decizională în administraţiile locale, dar măsura a fost uitată rapid. Odată cu adoptarea bugetului pentru 2022, unele primării au ales să fie transparente cu cheltuirea banului public, în timp ce altele nu. O relevă un studiu făcut de o asociaţie nonguvernamentală.

Topul administraţiilor locale la capitolul transparenţă decizională
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    06 Iun 2022   •   14:43

Primăria Sectorului 6 este pe primul loc la capitolul transparenţă. Administrația acestui sector este pe locul întâi dintr-o listă de 109 de administrații locale, iar locul doi îi revine primăriei din Alexandria, judeţul Teleorman.

Într-un top al transparenţei decizionale, Primăria Sectorului 6 este pe locul întâi. Iar reprezentanţii instituţiei spun că acest lucru se datorează muncii în echipă, iar digitalizarea instutuţiei a adus mai multă credibilitate cetăţenilor.

Toate măsurile adoptate, însă, au fost făcute etapizat.

"Am făcut mai multe lucruri. Primul lucru a fost să publicăm, de exemplu, pe pagina de internet a Primăriei Sectorului 6, a informaţiilor pe care le-am avut, agenda Consiliului Local, evenimente, dar şi despre procedurile de achiziţii pe care vrem să le derulăm pentru proiecte. Al doilea lucru a fost să creem o pagină de Facebook, un grup de fapt, care se numeşte Pentru Sectorul 6 şi prin intermediul căruia să ţinem legătura cu comunitatea. Al treilea lucru la care am lucrat şi care a durat mai mult a fost să creem o aplicaţie mobilă numită E-Sector 6 prin care să oficializăm puţin mai mult procesul de sesizare a problemelor", a declarat Paul Moldovan, administratorul public al Sectorului 6.

Locul al doilea, în clasamentul ONG-ului, care a alcătuit acest top, este ocupat de Primăria din Alexandria, judeţul Teleorman. Iar locul trei îi revine Braşovului, în ceea ce priveşte măsurile de transparentizare a cheltuielilor.

"Cu siguranţă, transparenţa şi informarea corectă a cetăţenilor este un deziderat pentru oricine ocupă fotoliul de primar. Faptul că suntem o comunitate mică, iar lumea este participativă ne interesează. Ne doare de ceea ce se întâmplă în comunitatea noastră. Orice operaţiune financiară se poate executa în formă electronică. În curând o să instalăm la Tribunalul Teleorman un dispozitiv prin care poţi să faci plata pentru taxe, să nu mai fi nevoit să mergi la Primărie sau la CEC", a precizat Victor Drăguşin, primarul municipiului Alexandria.

În coada clasamentului este situat Primăria Capitalei care este pe locul 79 din 109 administraţii locale analizate, la capitolul transparenţă.

Primăria sectorului 1, acolo unde Clotilde Armand spunea în urmă cu doar câteva luni că luptă pentru transparenţă, se află pe locul 98. Iar locul 109, ultimul din acest clasament, revine primăriei din Reşita.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close