Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, atac dur la Biserica Ortodoxă

Traian Băsescu, atac dur la Biserica Ortodoxă

Traian Băsescu, atac dur la Biserica Ortodoxă
Sursa foto: sursa foto: Agerpres
03 Aug 2016   •   10:14

Fostul președinte Traian Băsescu lansează un atac neașteptat la adresa Bisericii Ortodoxe și îi critică pe aceștia pentru modul în care au pus problema în cazul negocierilor cu Turcia pentru mega-moscheea de la București. Băsescu a explicat că în mandatul său, în discuțiile cu Erdogan i-a cerut acestuia, în contrapondere la moschee, un teren pentru construcția unei biserici românești la Istanbul. Biserica Ortodoxă s-a mulțumit însă doar ”să punem de un hotel” și de un loc de pelerinaj, informează Romania Libera.

”Numai cu Erdogan aveam discuția asta despre moschee, Gül n-a ridicat problema asta niciodată, ci problema cimi­tirului. Dar în discuțiile cu Erdogan, tot timpul subiectul moscheii revenea și tot timpul răspunsul era “Da, dați-ne teren în Istanbul”. Mai ales că știu că o dată îi argumentam “Păi, ai fost primarul Istanbulului, trebuie să știi unde este un teren pe care să se poată construi o biserică ortodoxă”. Recunosc, recunosc că-mi dădeam seama că nu-i convenea, dar trebuia să fie făcută contraponderea”, a dezvăluit Traian Băsescu.

Fostul președinte susține că Biserica s-a mulțumit cu un loc de pelerinaj și un hotel, iar negocierile defavorabile au fost conduse de fostul premier Victor Ponta.

''Aici nu discutăm despre capelă, discutăm despre simbolistica fundamentală a celor două culte. Gândiți-vă cât de important ar fi pentru România să aibă o biserică ortodoxă sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române în Istanbulul în care Brâncoveanu a fost tras între două cămile pentru că nu s-a lepădat de credința lui. Sau să ai o biserică ortodoxă românească nu foarte departe de Sfânta Sofia sau Biserica Albastră. E o anu­me simbolistică, deci aici nu discutăm de capacități de cazare, facem și noi de un hotel, un loc de pelerinaj, nu, discutăm de simbolistică la nivel de state. Probabil (lui Victor Ponta n.r.) i-a scăpat acest aspect. I-au scăpat simbolistica și profunzimea analizei. Trebuie să fiu foarte deschis: nu mi-a plăcut nici poziția Bisericii Ortodoxe, care a spus “ei, să ne dea un loc de pelerinaj, punem și noi de un hotel la Istanbul”. Aici discutăm de o simbolistică extrem de importantă'', a spus Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: Biserica ortodoxa
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close