Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader, privind numirile de procurori: Am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate

Tudorel Toader, privind numirile de procurori: Am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate

Tudorel Toader, privind numirile de procurori: Am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate
10 Ian 2019   •   16:19

Minstrul Tudorel Toader va trimite din nou aceleași propuneri pentru șefiile parchetelor către președintele Iohannis, după ce acestea au fost respinse de două ori, invocându-se motivul legalității.

”Din categoria " Să citim până/poate înțelegem !

Președintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa "calității" de colaborator. 
Pe 27 decembrie 2018, am revenit către președintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.
La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constând în aceea că "...în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea".
Pe data 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către secția de procurori din CSM, adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate. Respectivele adeverințe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019.
Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente” scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Adinei Florea.

"Văzând incidenţa dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, ţinând seama de faptul că atestarea îndeplinirii condiţiilor legale pentru numirea procurorilor în funcţii de conducere se realizează în formele şi în modalităţile prevăzute de lege, inclusiv în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, luând act de faptul că, în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea, având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituţională nu recunoaşte ministrului justiţiei - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condiţiilor obiective impuse de lege, constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa", arată şeful statului în scrisoare.

El a transmis această scrisoare ca urmare a adresei ministrului Justiţiei din 27 decembrie prin care a înaintat solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcţia de procuror şef al DNA a Adinei Florea.

Pe 21 noiembrie, preşedintele Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, motivând că "nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004".
 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close