Antena 3 CNN Actualitate Un medic din Constanța care a operat o fetiță de 7 ani infectată cu COVID-19, mărturii sfâșietoare

Un medic din Constanța care a operat o fetiță de 7 ani infectată cu COVID-19, mărturii sfâșietoare

S-a ridicat de la masă, unde era cu familia și a plecat la spital, să opereze o fetiță de 7 ani, infectată cu noul COVID-19. Un medic din Constanța împărtășește emoțiile pe care le-a trăit și povestește cum a decurs intervenția de 40 de minute, apoi dezinfectarea, de alte 40 de minute.

Un medic din Constanța care a operat o fetiță de 7 ani infectată cu COVID-19, mărturii sfâșietoare
Sursa foto: Free Images
20 Apr 2020   •   18:05

Echipa de medici din Spitalul Județean de Urgență Constanța a făcut prima intervenție chirurgicală asupra unui pacient infectat cu noul coronavirus în cazul unei fetițe de aproape 7 ani, care a ajuns la spital cu dureri abdominale.

Copilul călătorise cu familia în străinătate, iar în urma radiografiei pulmonare s-au văzut modificări, astfel că a fost testat, iar analize au confirmat infecția cu noul COVID-19. Fetița suferea de apendicită acută gangrenoasă perforată care trebuia operată urgent, potrivit Mediafax.

Chirurgul pediatru Florin Daniel Enache, de la Spitalul Județean de Urgență Constanța povestește emoționat cum s-a ridicat de la masă, unde era cu familia, și a plecat la spital, pentru a salva viața copilei, fără să se gândească să facă un pas înapoi.

„În momentul în care am fost sunat de conducerea spitalului, mă pregăteam să iau prânzul cu familia. I-am spus soției să nu mă mai aștepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Aș minți dacă aș spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viața copilului”, spune medicul.

Acesta povestește că cel mai greu a fost să opereze îmbrăcat în combinezon impermeabil în care „transpiri din toți porii”.

„Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuși, 3 rânduri de halate sterile, câte două măști, papuci de sală, câte două rânduri de șoșoni sterili și unii dintre cei din echipă au simțit nevoia să se protejeze suplimentar și pe lângă acești șoșoni, și-au acoperit picioarele și cu saci din plastic. Nu puteam să respir, transpiram din toți porii, mâinile îmi transpirau și erau foarte reci, nu îmi mai simțeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operația”, spune dr. Florin Daniel Enache.

Intervenția a durat 40 de minute, iar la fiecare 10 minute au fost luate pauze de câteva secunde, „pentru că simțeam că mă sufoc”.

„Nu s-a pus nicio clipă problema să nu o operăm”, povestește doctorul.

După ce a ieșit din operație, medicul spune că a intrat la duș, unde s-a spălat și dezinfectat 40 de minute, tot atât cât a durat operația.

„Pare exagerat dar așa am fost sfătuiți să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat și mi-am sunat familia”, mai spune medicul constănțean, care precizează că primul gând după operație a fost să nu meargă acasă, deși copiii îl așteptau cu nerăbdare.

„M-am gândit inițial să nu merg acasă, dar după discuțiile cu specialiștii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranță în timpul intervenției, am hotărât să merg totuși acasă. Copiii mei mă așteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe ușă, mă spăl și mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în brațe”, mai spune dr. Enache.

Fetița infectată cu noul COVID-19 a fost operată pe data de 28 martie iar după o săptămână testul la coronavirus a ieșit negativ, astfel că micuța a fost externată din Spitalul Județean de Urgență Constanța, unde a stat într-un salon special amenajat pentru astfel de cazuri.

În prezent, fetița se află încă în izolare, acasă, împreună cu părinții ei.

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close