Antena 3 CNN Actualitate Noi manifestări ale COVID-19. Dr. Mihaela Leventer: "Acesta este un prim semn de alarmă"

Noi manifestări ale COVID-19. Dr. Mihaela Leventer: "Acesta este un prim semn de alarmă"

Îmbolnăvirea prin COVID-19 a devenit o problemă de sănătate publică, peste tot în lume. Ştim că boala se manifestă prin temperatură înaltă, tuse seacă, respiraţii scurte, dureri musculare. De asemenea, pot apărea şi simptome digstive, precum dureri abdominale, diaree, greaţă, vomă.

Noi manifestări ale COVID-19. Dr. Mihaela Leventer: "Acesta este un prim semn de alarmă"
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    26 Iul 2020   •   07:30

De curând, însă, s-au constatat şi manifestări cutanate prezente la debutul bolii. Medicii dermatologi ne atrag atenția și asupra semnelor la care trebuie să fim atenţi, dacă ele apar brusc pe piele.

"20% dintre pacienţii cu COVID-19 au şi manifestări cutanate", atrage atenţia cunoscutul medic dermatolog Mihaela Leventer.

Care este primul semn de alarmă

Specialistul ne spune la ce manifestări dermatologice trebuie să fim atenți. "Un prim semn de alarmă este aspectul marmorat al pielii, pe care noi, medicii dermatologi, îl numim `livedo reticularis`. 

Există persoane care au un aspect marmorat al pielii, în mod normal. În cazul lor, nu poate fi vorba despre un posibil simptom al COVID-19. Dar dacă pielea își schimbă aspectul, prezintă brusc un desen vascular dantelat, reticulat și vinețiu, este necesar să contactați medicul dermatolog. Aspectul marmorat al pielii se instalează cu precădere la nivelul membrelor inferioare, pe coapse și pe gambe", spune dr. Mihaela Leventer.

Atenţie le petele violacee de pe piele!

"Un alt tip de manifestare cutanată corelată cu noul coronavirus este pernioza. Aceasta este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția unor pete sau inflamații eritemato-violacee, care sunt cauzate, cel mai frecvent, de expunerea la temperaturi scăzute. 

Leziunile provocate de pernioză apar cel mai des pe degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și călcâie, pe nas sau urechi. Însă, pot apărea și pe alte zone ale corpului. Fiind o afecțiune asociată cu frigul, cu atât mai mult este un semn de alarmă dacă apare vara", a atras atenţia medicul Leventer, într-un interviu.
 

×
Subiecte în articol: Mihaela Leventer coronavirus
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close