Antena 3 CNN Life Sănătate Care este băutura ideală pentru hidratare? Surpriză: nu e apa

Care este băutura ideală pentru hidratare? Surpriză: nu e apa

I.C.
3 minute de citit Publicat la 08:00 29 Iun 2025 Modificat la 08:43 29 Iun 2025
Laptele hidratează mai bine decât apa, spun nutriționiștii. Foto: Getty Images

Când ți-e sete și simți nevoia să bei ceva, ce băutură este cea mai bună pentru hidratare? Sigur, poți alege oricând un pahar cu apă, însă apa nu este, de fapt, cea mai hidratantă băutură, potrivit unui studiu realizat de Universitatea St. Andrews din Scoția, care a comparat răspunsul de hidratare al mai multor băuturi.

Cercetătorii au descoperit că, deși apa – plată sau carbogazoasă – hidratează destul de rapid organismul, băuturile care conțin o cantitate mică de zahăr, grăsimi sau proteine sunt și mai eficiente, menținând hidratarea pe o perioadă mai lungă de timp, relatează CNN.

Laptele hidratează mai bine decât apa

Motivul are legătură cu modul în care organismul nostru procesează diferitele băuturi, explică Ronald Maughan, profesor la Facultatea de Medicină a Universității St. Andrews și autorul studiului. Un prim factor este volumul: cu cât bei mai mult, cu atât mai repede lichidul părăsește stomacul și ajunge în sânge, unde diluează fluidele și hidratează.

Însă un alt factor important este compoziția nutrițională a băuturii. De exemplu, laptele s-a dovedit a fi mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține lactoză (zahăr), proteine și grăsimi, toate contribuind la încetinirea golirii stomacului și prelungind efectul de hidratare.

Laptele conține și sodiu, care reține apa în organism și reduce cantitatea de urină eliminată.

Același principiu se aplică și soluțiilor orale de rehidratare, folosite adesea în cazuri de diaree. Acestea conțin zaharuri în cantități mici, dar și sodiu și potasiu — combinație ce ajută la menținerea apei în organism.

„Acest studiu confirmă ceea ce deja știam: electroliții, precum sodiul și potasiul, ajută la o hidratare mai eficientă, în timp ce caloriile încetinesc golirea gastrică și, implicit, eliminarea prin urină”, spune nutriționista Melissa Majumdar.

Zahăr cu moderație

Totuși, lucrurile se complică atunci când vine vorba despre băuturi cu mult zahăr, precum sucurile de fructe sau Cola. Deși acestea rămân mai mult în stomac și se absorb mai lent decât apa, în intestinul subțire zahărul în exces determină un fenomen numit osmoză, care atrage apa din organism în intestin pentru a dilua zahărul. Iar, din punct de vedere fiziologic, ceea ce ajunge în intestin este considerat în afara corpului.

Astfel, băuturile dulci nu doar că sunt mai puțin hidratante, dar adaugă și zahăr și calorii în exces, fără a oferi sațietatea unui aliment solid, explică Majumdar. Dacă ai de ales între apă și suc, pentru hidratare apa este întotdeauna opțiunea mai bună. În plus, rinichii și ficatul au nevoie de apă pentru a elimina toxinele, iar pielea își păstrează elasticitatea și hidratarea tot datorită apei, care este cel mai ieftin „hidratant” posibil.

Hidratarea este importantă nu doar pentru piele și detoxifiere, ci și pentru articulații, prevenirea infecțiilor și transportul nutrienților către celule. Totuși, în condiții normale, majoritatea oamenilor nu trebuie să se îngrijoreze prea mult de tipul exact de băutură.

„Dacă îți este sete, corpul tău îți va transmite că trebuie să bei apă”, spune Maughan. Totuși, pentru sportivii care se antrenează în condiții de căldură extremă sau pentru persoanele care lucrează intens fără pauze, hidratarea devine esențială.

Ce efect au berea și cafeaua?

Alcoolul are un efect diuretic, adică determină eliminarea unei cantități mai mari de urină. Astfel, în cazul băuturilor alcoolice, hidratarea depinde de volumul total de lichid. „Berea produce o pierdere mai mică de apă decât whisky-ul, pentru că are un volum mai mare”, explică Maughan. „Băuturile alcoolice tari deshidratează, cele diluate nu”.

În cazul cafelei, efectul asupra hidratării depinde de cantitatea de cofeină. O cafea obișnuită, cu aproximativ 80 mg de cofeină (echivalentul a 350 ml dintr-un blend clasic), are un efect hidratant similar cu al apei.

Consumul a mai mult de 300 mg de cofeină (adică 2–4 cești de cafea) poate duce la o pierdere suplimentară de lichide, prin efectul diuretic ușor și de scurtă durată. Acest lucru este mai probabil să afecteze persoanele care nu consumă în mod regulat cofeină și poate fi redus prin adăugarea unei linguri de lapte în cafea.

Etichete: hidratare lapte apa
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole