Antena 3 CNN Actualitate Inedit Nu iodura de potasiu, ci altă substanță fusese propusă după catastrofa de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat cu ea

Nu iodura de potasiu, ci altă substanță fusese propusă după catastrofa de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat cu ea

Înainte de iodura de potasiu, după Cernobîl, s-a propus administrarea unei alte substanțe. Era nevoie de 7 tone pentru întreaga populație din România

de Gabriel Dano    |   

După catastrofa de la Cernobîl, românilor li s-au distribuit pastile cu iod. Ideea administrării iodurii de potasiu a fost a profesorului Constantin Dumitrache. Trecuseră şase zile de la incendiul de la Cernobîl, iar Comitetul Central al Partidului Comunist Român voia să ia măsuri ferme.

„Am ajuns la minister şi m-am speriat. Toate holurile ministerului erau pline de militari, doctori militari. Zic: băi, s-a întâmplat ceva, dacă toata lumea e... pentru că noi am aflat de accidentul de la Cernobil cu o săptămână mai târziu,” a povestit prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie, Institutul C.I. Parhon, potrivit digi24.ro.

Iodul radioactiv ajunge în glanda tiroidă şi este folosit la formarea hormonilor tiroidieni. A fost explicaţia dată de profesorul Dumitrache celor din minister. Iar singura măsură era găsirea unui antidot care să blocheze captarea iodului de către tiroidă.

Prima soluţie propusă de medic a fost Lugol, adică iod metaloid concentrat. Pentru populaţia României de la acea vreme, era nevoie de 7 tone. Antidotul se comandă doar din Japonia, așa că soluția a fost respinsă deoare livrarea ar fi durat prea mult.

Antiroidele de sinteză, medicamente recomandate pacienţilor cu hipertiroidie, nu erau o soluţie: Constantin Dumitrache era de părere că făceau mai mult rău, deoarece exista riscul de îmbolnăvire a celor sănătoşi. Așa că s-a ajuns la soluția iodurii de potasiu. Se administra deja în şcoli pentru prevenirea guşei endemice, iar cantitățile existente în România erau suficiente.

„Undeva am avut succesul necesar, în sensul, a bloca captarea mai departe, dar ce s-a captat, a fost bine captat, în acele şapte zile în care invazia în natură a iodului radioactiv a fost la maximum,” a mai spus prof. dr. Constantin Dumitrache.

Subiecte în articol: Cernobîl iodura de potasiu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept