Antena 3 CNN Coronavirus Acesta e medicamentul care poate salva viețile pacienților cu simptome grave de COVID-19

Acesta e medicamentul care poate salva viețile pacienților cu simptome grave de COVID-19

Dexametazona este medicamentul care ar putea salva viețile pacienților cu coronavirus. Tratamentul cu doze mici de steroizi reprezintă un progres major în lupta împotriva COVID-19, au anunțat experții britanici, potrivit BBC.

Acesta e medicamentul care poate salva viețile pacienților cu simptome grave de COVID-19
Sursa foto: Pixabay.com
de Claudia Simion    |    16 Iun 2020   •   17:38

Dexametazona face parte din cel mai mare studiu clinic din lume care testează medicamente existente pentru a vedea dacă funcționează și în privința noului virus.

Tratamentul e de folos pentru pacienții cu simptome grave, care sunt la terapie intensivă și sunt ventilați mecanic. Acest tratament e redus mortalitatea cu o cincime pentru pacienții care doar primeau oxigen.

Aproximativ 19 din 20 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, care au urmat tratamentul, s-au însănătoșit fără să ajungă la spital.

Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Oxford a comparat rezultatele a circa 2.000 de pacienți internați cu COVID-19, care au fost tratați cu Dexametazonă, cu rezultatele altor 4.000 de pacienți care nu au fost tratați cu acest medicament. Tratamentul a reușit să reducă riscul de deces de la 40% la 28%, în cazul pacienților ventilați mecanic. Pentru cei cărora li se administra oxigen, dexametazona a redus riscul de deces de la 25% la 20%.

„Până acum, acesta este singurul medicament în cazul căruia s-a dovedit că reduce mortalitatea și o reduce semnificativ. Este un progres major”, a spus cercetătorul-șef, prof. Peter Horby.
 

×
Subiecte în articol: Dexametazona
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close