Antena 3 CNN Coronavirus Riscul de infecţie cu COVID scade cu 65% după o primă doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca

Riscul de infecţie cu COVID scade cu 65% după o primă doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca

Este concluzia unei cercetări recent realizate în Marea Britanie, care a indicat, între altele, că vaccinurile funcţionează bine inclusiv în cazul persoanelor cu vârste peste 75 de ani sau cu probleme de sănătate iar cele două seruri sunt eficiente împotriva aşa-numitei variante britanice de COVID, B117.

Riscul de infecţie cu COVID scade cu 65% după o primă doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca
de Adrian Iclozan    |    23 Apr 2021   •   11:17

Un răspuns imunitar puternic a fost constatat la toate grupele de vârstă care au primit ambele doze, atât din Pfizer cât şi din AstraZeneca, mai relevă cercetarea, derulată de Biroul Național de Statistică din Marea Britanie şi de Universitatea Oxford.

BBC notează că aceste rezultate nu au fost analizate independent şi nici publicate oficial. Au fost luate în calcul testele virale în cazul a 370.000 de persoane din populația generală a Regatului Unit, grupul de studiu fiind printre cele mai mari până în prezent.

Într-un prim studiu, s-a dovedit că în cazul persoanelor vaccinate cu o singură doză de Pfizer sau AstraZeneca, probabilitatea unei noi infecţii cu COVID-19 a scăzut cu 65%.

Efecte după prima doză: infecțiile simptomatice s-au redus cu trei sferturi, cele simptomatice, cu aproape 60%

La trei săptămâni după administrarea dozei de vaccin, infecțiile simptomatice au scăzut cu 74% iar cele asimptomatice, cu 57%, arată studiul, care a inclus persoane vaccinate între decembrie 2020 şi aprilie 2021.

Un al doilea studiu a indicat că persoanele care au primit şi rapelul cu Pfizer au fost cu 90% mai puţin predispuse la infectare. Probabilitatea în cazul rapelului cu AstraZeneca nu a putut fi calculată, întrucât vaccinarea cu acest produs a început mai târziu şi nu au putut fi incluși suficienți adulți.

Şi Pfizer, şi AstraZeneca s-au dovedit eficiente împotriva versiunii Kent a coronavirusului, cunoscută drept "varianta britanică".

Dr. Koen Pouwels, cercetător principal în cadrul Departamentului Nuffield pentru Sănătatea Populației de la Universitatea Oxford a estimat că datele cercetării susţin decizia de a mări distanţa între dozele de vaccin.

Cei vaccinați pot transmite virusul în continuare

"Protecţia oferită de o singură doză de vaccin în faţa noilor infecții susține decizia de a mări timpul dintre prima şi a doua doză de vaccin la 12 săptămâni, pentru a maximiza acoperirea vaccinală iniţială şi pentru a reduce spitalizările şi decesele", a spus specialistul. 

Totuși, există șansa ca persoanele vaccinate se pot infecta cu COVID şi pot transmite altora virusul, motiv pentru care trebuie în continuare purtată masca şi păstrată distanța socială, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Pfizer astrazeneca imunitate
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close