Antena 3 CNN Coronavirus Raed Arafat: Dacă cresc și mai mult cazurile de COVID-19, va fi o presiune mult prea mare pe sistemul sanitar

Raed Arafat: Dacă cresc și mai mult cazurile de COVID-19, va fi o presiune mult prea mare pe sistemul sanitar

Spitalele din România fac față cu greu numărului mare de cazuri zilnice de coronavirus, atrage atenția Raed Arafat, iar dacă cifrele cresc și în săptămâna următoare presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă va fi din ce în ce mai mare.

Raed Arafat: Dacă cresc și mai mult cazurile de COVID-19, va fi o presiune mult prea mare pe sistemul sanitar
Sursa foto: Hepta
de Claudia Simion    |    09 Aug 2020   •   16:50

În continuare sunt persoane care nu respectă măsurile de protecție sau care încă nu cred în existența COVID-19. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, susține că nu numai România se confruntă cu această situație, ci toate țările lumii și că în viitor trebuie schimbat modul de comunicare către populație.

"Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar noi ne confruntăm cu o situație de lungă durată. Nu e o situație obișnuită. Când ai un accident mare, durata e mică, reacția e rapidă și se termină. Aici suntem deja de câteva luni de zile. E normal să apară multe tentative de a ataca părerile specialiștilor, de a contesta deciziile autorităților.

Acest lucru a apărut în toată lumea. Nu înseamnă că s-a pierdut situația de sub control. Înseamnă că în viitor trebuie comunicat mai intens și poate schimbat modul de comunicare către populație, astfel încât populația să înțeleagă că ce se face este în interesul și beneficiul lor. E o situație cu care se confruntă toate țările lumii. Unele ceva mai mult decât altele. Depinde de cât de pregătită e populația să ia în serios sau nu anumite informații", a declarat Arafat la Antena 3.

Sistemul sanitar din România e depășit de situație

România a înregistrat, duminică, 1.145 de cazuri noi de coronavirus şi 41 de decese, în ultimele 24 ore, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică. Astfel s-a depăşit pragul de 60.000 de cazuri de la începutul crizei de COVID-19. Cazurile numeroase de coronavirus pun o presiune uriașă pe sistemul sanitar, în special pe secțiile de Terapie Intensivă.

"Noi acum suntem undeva pe la 1.100-1.300 de cazuri zilnice. Am depășit și 1.350, am avut un nou record săptămâna trecută. Impactul acestor cazuri este pe secțiile de Terapie Intensivă. Ne-am confruntat inclusiv cu situații-limită, unde a fost nevoie să mutăm pacienți de la unități sanitare care nu mai aveau cum să-i primească sau să-i asiste în alte zone unde existau locuri libere", a mai spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI a precizat că acest  lucru s-a întâmplat foarte rar în perioada stării de urgență, dar că acum e deja la ordinea zilei.

"Astăzi deja se face un transfer de la Mioveni la Galați cu elicopterul, ieri s-au făcut transferuri către Mureș. Și cu mașina s-au făcut transferuri de la Câmpulung către București pentru pacienți neintubați. Asta arată că deja sistemul sanitar, cu acest număr de cazuri zilnice, începe să aibă o presiune cel puțin în unele zone din țară.

Și asta înseamnă, bineînțeles, că acum intră rolul nostru de coordonare, în sensul în care să prevenim să se ajungă la situația în care un pacient să se trezească că nu poate fi ventilat. Dacă continuă cifrele acestea încă o săptămână, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de Terapie Intensivă în mod deosebit", a explicat șeful DSU.

Arafat a transmis că s-au luat deja primele măsuri în acest sens. "Noi am suplimentat locurile la Terapie Intensivă în București și există acțiuni ca să suplimentăm și mai mult în Capitală. S-au suplimentat în Mureș, în Cluj, la Brașov urmează să se deschidă către sfârșitul lunii să se deschidă o secție modulară cu mai multe locuri pentru pacienți la ATI. Și o să continuăm să facem acest lucru".

Raed Arafat: Dacă cazurile de COVID-19 cresc și mai mult, va fi o presiune mult prea mare pe sistemul sanitar

×
Subiecte în articol: Raed Arafat coronavirus
Parteneri
A murit şeful mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro
x close