Antena 3 CNN Coronavirus România, campioana Europei la aplicarea de amenzi în perioada pandemiei de coronavirus

România, campioana Europei la aplicarea de amenzi în perioada pandemiei de coronavirus

România e campioana Europei în ceea ce privește amenzile aplicate în timpul pandemiei de coronavirus, scrie Le Monde. De la mijlocul lunii martie și până acum s-au emis în total 300.000 de amenzi cu sume cuprinse între 450 și 4.500 de euro tuturor celor care nu respectă restricțiile, în timp ce salariul mediu pe economie este de 700 euro.

România, campioana Europei la aplicarea de amenzi în perioada pandemiei de coronavirus
12 Mai 2020   •   23:25

Curtea Constituțională a decis că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale.

"Am atras atenția Guvernului în repetate rânduri cu privire la problemele de legalitate din ordonanțele militare. Dar au preferat să acționeze în forță, cu gândul doar la imagine și mai puțin la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor!

Între timp – 300 de mii de români au fost amendați! O lege care s-a aplicat discreționar și care a permis abuzurile. 200 de milioane e totuși cam mult! Nu poți să-ți bați joc de oameni pentru că tu n-ai fost în stare să faci o lege bună, care să definească clar contravenția și termenii de aplicare a sancțiunii.

Acum, aceste greșeli trebuie corectate. Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament", a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD, după decizia CCR.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că decizia privind neconstituționalitatea amenzilor date în starea de urgență este „luată în favoarea minorității care încalcă legea și nesocotește majoritatea zdrobitoare a cetățenilor români, peste 98%, care respectă legea și s-au comportat responsabil” în această perioadă.

„Ca și în alte decizii luate de actuala CCR în perioada lui Dragnea, și decizia asta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, celor care încalcă regulile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respectat reglementările, regulile impuse în perioada stării de urgență. Practic, prin această decizie, Guvernul, autoritățile, sunt împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Prin această decizie, se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată da nicio amendă. E o decizie care mă șochează, care are un vădit caracter politic și se situează pe linia deciziilor luate în favoarea minorității care încalcă legea.”, a spus Ludovic Orban.

×
Subiecte în articol: România Europa coronavirus
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close