Antena 3 CNN Coronavirus Cel mai mare studiu de până acum privind vaccinarea anti-COVID a descoperit legături cu boli grave. Medic: "Aceste reacţii adverse există"

Cel mai mare studiu de până acum privind vaccinarea anti-COVID a descoperit legături cu boli grave. Medic: "Aceste reacţii adverse există"

Vaccinurile Covid au crescut incidența unor afecțiuni, a demonstrat cel mai mare studiu de până acum privind efectele adverse. 99 de milioane de persoane au fost incluse în cercetare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Feb 2024   •   15:07

Testele au fost făcute pe 99 de milioane de persoane vaccinate, iar afecţiunile cardiace, neurologice şi sanguine au fost cele mai întâlnite în cazurile de reacţii adverse. 

Miocardita, adică inflamarea muşchiului inimii, a fost identificată după prima, a doua şi a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager.

Cele mai comune simptome în cazul miocarditei sunt durerea în piept, oboseala, umflarea gleznelor și tălpilor, bătăile rapide și neregulate ale inimii, dificultățile de respirație atât în timpul activităților fizice, cât și în repaus, senzație de leșin, dar şi simptomele de gripă.

În cazul pericarditei, simptomele sunt tusea, palpitaţiile, dar şi dificultaţile de respiraţie atunci când staţi întins. 

O altă afecţiune diagnosticată în 190 de cazuri, aproape triplu faţă de estimarea specialiştilor, a fost sindromul Guillain-Barré. Cercetătorii au observat  o creștere semnificativă a cazurilor ale acestui sindrom la 42 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.

Vaccinurile ARN mesager nu au fost asociate acestui risc. Sindromul Guillain-Barré este o afecţiune neurologică care poate duce la paralizie.

În cazul vaccinului AstraZeneca s-a observat şi o creştere de trei ori a riscului de tromboză venoasă cerebală. Concret riscul formării cheagurilor de sânge la nivelul creierului.

În acelaşi timp, cercetătorii susţin că riscurile asociate îmbolnăvirii de COVID-19 depășesc cu mult riscurile vaccinării.

Carmen Dorobăț, medic infecționist, a confirmat la Antena 3 CNN că aceste reacţii adverse există.

Potrivit medicului, este foarte greu de făcut un diagnostic diferențial între reacțiile adverse produse de vaccin și ceea ce medicii numesc sindrom long-COVID.

"Noi nu putem spune decât că pacienții trebuie să fie atenți la modificările stării lor de sănătate și prin examene de laborator să putem judeca corect, pentru ca și noi să dăm un feedback unui astfel de studiu", a mai spus Carmen Dorobăț.

Testele privind efectele adverse ale vaccinelor anti-COVID au fost făcute pe 99 de milioane de persoane vaccinate, din Australia, Argentina, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Noua Zelandă și Scoția.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close