Antena 3 CNN Economic Biz News Business Giganţii auto din SUA au prezentat planul de redresare ? au nevoie de bani deja din acest an

Giganţii auto din SUA au prezentat planul de redresare ? au nevoie de bani deja din acest an

Giganţii auto din SUA au prezentat planul de redresare ? au nevoie de bani deja din acest an
03 Dec 2008   •   05:20

Cei trei mari producători de maşini din SUA au promis să reducă costurile, să taie din bugetul alocat directorilor şi să inveestească în tehnologii noi de reducere a consumului în schimbul banilor ce i-ar putea primi de la stat. Planul de salvare ce a fost prezentat Congresului conţine atât date economice, cât şi multe măsuri mai mult de PR decât de eficientizare economică.
Ford Motor Co. a cerut Congresului o linie de credit de nouă miliarde dolari, şi apreciază că va merge pe profit până în 2011.
Compania intenţionează să vândă 5 avioane ale corporaţiei şi vor plăti directorului executiv, Alan Mulally, un salariu anual de un dolar.
Oricum liderul majorităţii din Senatul american, democratul Harry Reid arăta că speră să se ajungă la un acord, dar ?nu dorim să le aruncăm un colac de salvare, dacă acesta nu îi aduce la ţărm?. Audierile pe acest subiect au fost stabilite pentru 4-5 decembrie.
Ford, GM şi Chrysler trebuie să convingă Congresul că planurile lor de reducere sunt atât de severe încât pot asigura înapoierea unui împrumut de 25 miliarde dolari, promis de stat. Acum însă după prezentarea analizei celor trei societăţi, această sumă se pare că va fi mult mai mare.
GM, care ca şi Ford şi Chrysler, a fost criticată pentru că a folosit avioanele corporaţiei să vină la Washington luna trecută, a spus că de la 1 ianuarie nu le va mai folosi, iar patru vor fi vândute. Iar săptămâna aceasta şeful GM, Rick Wagoner, va veni la audieri cu o maşină-hibrid. De asemenea, şi el a promis că va munci pentru un dolar pe an.
Ford propune investirea a 14 miliarde de dolari în şapte ani pentru a îmbunătăţi eficienţa maşinilor sale şi a reduce consumul. De asemenea, a promis că ia în calcul vânzarea unor mărci precum Volvo. }n plus, este în discuţie cu sindicatul pentru reduceri şi mai mari de personal.
General Motors a declarat că va reduce cu o treime cei 98 500 de angajaţi până în 2012, şi va închide 11 din cele 48 de fabrici, dar are nevoie de 18 miliarde de dolari, din care 4 miliarde doar în luna aceasta pentru a se menţine pe linia de plutire. În plus, promite că se va concentra doar pe patru din cele opt branduri ale sale. Pe luna noiembrie, cele trei mari companii de pe piaţa auto au raportat scăderi drastice ale vânzărilor- Gm a vândut cu 41% mai puţine maşini, Chrysler cu 47% mai puţine, iar Ford- 31 procente, comparativ cu aceeaşi lună din 2007. Pe de altă parte Chrysler a arătat că are nevoie de 7 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii. O alianţă cu alţi producători ar genera economii de 3,5-9 miliarde dolari anual, aprecia Chrysler, care a specificat că are nevoie de şase miliarde de dolari ca împrumut pentru a dezvolta vehicule mai eficiente. Compania prevede că va construi 500.000 de vehicule electrice până în 2013, primul model urmând a apare în 2010.
Antena3.ro

×
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close