Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Europeană: Deficitul bugetar al României ar putea atinge 8% în 2010

Comisia Europeană: Deficitul bugetar al României ar putea atinge 8% în 2010

Comisia Europeană: Deficitul bugetar al României ar putea atinge 8% în 2010
05 Mai 2010   •   12:24

Deficitul bugetar al României ar putea atinge 8% din PIB în 2010 dacă nu se iau măsuri suplimentare, anunţă Comisia Europeană. De asemenea, oficialii europeni prevăd un acord cu Guvernul privind noi măsuri în timpul misiunii FMI/UE în România, scrie Mediafax.


"Fără măsuri suplimentare, deficitul general guvernamental ar putea ajunge la 8% din PIB. În timpul misiunii în România, este aşteptată convenirea unui acord cu Guvernul pentru noi măsuri de cmopensare, în vederae reducerii deficitului bugetar", potrivit prognozei.

Măsurile prevăzute în bugetul pe 2010 nu sunt suficiente pentru atingerea ţintei de deficit convenită cu FMI şi CE pentru acest an, anunţă Comisia.

Motivele: efectul de bază al deficitului ridicat de anul trecut, creşterea economică sub aşteptări din 2010, veniturile bugetare sub aşteptări din primul trimestru al anului, în special din TVA, contribuţii sociale şi impozitarea profitului, faptul că Guvernul va primi, cel mai probabil, numai jumătate din datoria Rompetrol şi "posibile depăşiri ale cheltuielilor bugetate".


Deficitul bugetar este calculat după metodologia ESA95, indicatorul depăşind, în mod normal, cu aproape 0,5% din PIB nivelul deficitului calculat după metodologia "cash" folosită de România şi FMI.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana deficit bugetar
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close