Antena 3 CNN Economic Biz News România pierde 900 milioane de euro din cauza deficitului bugetar

România pierde 900 milioane de euro din cauza deficitului bugetar

România pierde 900 milioane de euro din cauza deficitului bugetar
Sursa foto: romania
26 Apr 2010   •   12:47

România pierde aproape 900 de milioane de euro. Banii ar fi venit anul acesta de la Uniunea Europeană drept fonduri nerambursabile pentru drumuri şi căi ferate. Suma nu mai poate fi acordată pentru că avem un deficit bugetar prea mare, se arată în ediţia de astăzi a ziarului Gândul.

Ţinută în frâu de FMI şi incapabilă să micşoreze cheltuielile cu funcţionarea statului, România e nevoită să dea cu piciorul banilor europeni - scrie cotidianul Gândul. 875 de milioane de euro puteau fi folosiţi în 2010 pentru drumuri şi căi ferate. Transporturile au primit însă doar 8,5% din suma necesară pentru cofinanţarea proiectelor pe bani europeni.

Ca să pună totuşi mâna pe fondurile de la Uniunea, România şi-a încercat norocul cu peste 40 de proiecte pe care oficialii din ministerul transporturilor le-au depus la Comisia europeană. Dintre acestea însă, au fost aprobate doar jumătate.

Şi asta pentru că n-avem banii necesari pentru pornirea proiectului. De regulă e nevoie de o cofinanţare, plus alocarea de la buget a unor fonduri suplimentare. Urmează apoi alte plăţi, către constructor şi abia apoi factura ajunge la Bruxelles, unde sunt returnaţi 85 la sută din bani.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu a anunţat recent că va cere delegaţiei FMI, care va veni maine la Bucureşti, să accepte o creştere a deficitului bugetar cu 1-2 puncte procentuale. Banii vor fi cheltuiţi strict pentru investiţii majore în infrastructură.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România deficit bugetar
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close