Antena 3 CNN Economic Companii Opel se va despărţi de General Motors după 80 de ani

Opel se va despărţi de General Motors după 80 de ani

Opel se va despărţi de General Motors după 80 de ani
Sursa foto: opel insignia
28 Feb 2009   •   15:25

Producătorul auto german este aproape de a deveni independent de compania mamă General Motors după 80 de ani, conform unui plan de restructurare anunţat de consiliul de conducere.
Prin această iniţiatică şi societatea Vauxhall, ce reprezintă General Motors în Marea Britanie, va intra în noua companie restructurată şi se va despărţi de colosul american.
Hans Dechant, şeful Adam Opel GmbH , a declarat că producătorul se va detaşa de GM şi va reorganiza o companie mixtă pentru a atrage insvestitorii şi statul care să o salveze de la faliment.
Carl-Peter Forster, şeful diviziei GM Europa , aprecia că Opel are nevoie de o injecţie de capital de 3,3 miliarde euro de la guvernele europene pentru ca planul să funcţioneze. Forster aprecia că viitorul Opel va fi ?semnificativ mai independent? ca societate europeană de sine stătăttoare, dar va menţine legături strânse cu GM. Opel declara că doreşte să îşi menţină accesul la tehnologii noi şi să profite de relaţia cu o companie mare.
Astfel că viitorul celor 10 fabrici General Motors din Europa este acum revizuit. Este foarte probabil ca două dintre ele să fie închise din cauza supracapacităţii şi pentru a reduce pierderile.
Anunţul restructurării operaţiunilor europene ale General Motors au venit după protestele a mii de angajaţi care au cerut despărţirea Opel de GM, pentru a salva compania de la faliment şi a păstra locurile de muncă. Doar în Germania, Opel are 26.000 angajaţi din cei 55.000 la nivel european.
GM a primit deja aproape 14 miliarde de dolari ca ajutor de stat şi mai doreşte încă 17. Pentru anul trecut a raportat pierderi de 30,9 miliarde dolari, din care 2,8 miliarde dolari de la diviziile europene.
Opel speră ca statul german să acorde ca împrumut cele 3,3 miliarde euro necesari planului de restructurare, devenind primul producător european ce cere ajutorul guvernului.
Opel s-a aflat în declin permanent în ultimii ani. Cota de piaţă în Europa occidentală a ajuns la 7,9% în 2008, de la 12,6% în 1993, potrivit datelor Asociaţiei producătorilor europeni de automobile.
GM Europe a înregistrat 9,08 miliarde dolari pierderi între 2002-2008. Cu toate acestea noul sedan de clasă medie al Opel, Insignia, lansat în noiembrie, a revigorat reputaţia companiei, după ce a fost ales maşina europeană a anului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close