Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 3 tipuri de jocuri educative pentru copii

3 tipuri de jocuri educative pentru copii

Jocurile educative sunt printre cele mai importante activități care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și îi ajută să descopere lumea într-un mod plăcut, inedit.

3 tipuri de jocuri educative pentru copii
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    19 Sep 2022   •   16:14

Ele stimulează micuților atenția, puterea de concentrare, memoria, empatia și imaginația, toate aceste abilități fiind esențiale pe viitor. 

Dar care sunt cele mai bune tipuri de jocuri educative și cum trebuie alese? Poți găsi toate aceste răspunsuri în articolul de mai jos, care te va ajuta să descoperi produsul potrivit pentru copilul tău.

1. Jocuri de tip puzzle

Cele mai cunoscute și apreciate jocuri educative sunt clasicele puzzle-uri, ideale pentru copii indiferent de vârstă. Desigur, există jocuri simple, recomandate pentru cei mici, dar și puzzle-uri foarte complicate, ideale pentru adolescenți. De aceea, trebuie să verifici atent mențiunea de pe cutia produsului, ca să cumperi un articol adecvat vârstei copilului.

Pentru copiii mici, jocurile de tip puzzle presupun potrivirea unor forme sau cuburi, stimulându-le astfel gândirea logică, dar și coordonarea mișcărilor. Copiii mai mari pot rezolva jocuri puzzle mai complexe, cu mai multe piese și vor fi încântați dacă alegi un model cu personajul preferat din filme sau din desene animate. Poți cumpăra diverse jocuri educative și puzzle-uri de la Krista.ro, unde vei găsi o gamă variată de produse, pentru toate vârstele.

2. Jocuri de construit

O altă categorie importantă pentru dezvoltarea micuților îl reprezintă jocurile de construit. Aparent foarte simple, pentru că presupun doar punerea unor cuburi unele peste altele, în funcție de mărimi, aceste jocuri stimulează de fapt motricitatea fină și coordonarea dintre mână și ochi, esențială pentru copiii mici. 

Piesele din aceste jocuri sunt de obicei colorate, astfel încât copiii vor învăța să deosebească nuanțele, formele și texturile obiectelor. În acest fel, ei fac primii pași spre descoperirea lumii din jurul lor prin joacă, distrându-se și petrecând timpul într-un mod util. Copiii mai mari vor folosi și piese mai dificil de utilizat, care le vor pune la încercare răbdarea și îndemânarea. În timp, ei pot ajunge să construiască obiecte foarte complexe, cum ar fi o clădire sau un robot.

3. Jocuri de rol

Unele dintre cele mai îndrăgite jocuri sunt cele de rol. Practicate alături de adulți sau de alți copii, acest tip de jocuri educative îi ajută pe micuți să-și dezvolte empatia, să socializeze, să-și exprime ideile și emoțiile fără teamă. Pentru câteva minute, copilul poate deveni orice visează: medic, polițist, șofer, iar jocul îi va permite să-și pună în valoare imaginația și să învețe cum ar fi normal să reacționeze într-o anumită situație, ce se cuvine să facă și ce nu.

În funcție de preferințele copilului, jocurile de rol pot fi organizate în interior sau afară, în aer liber, o bună ocazie de a combina învățarea și socializarea cu mișcarea. Folosind diferite accesorii, cum ar fi un kit de karaoke sau peruci haios colorate, un simplu joc de rol se poate transforma într-o experiență deosebită, care-i va încânta deopotrivă pe cei mici și pe cei mari.

Acestea sunt principalele tipuri de jocuri educative pe care le poți încerca alături de micuțul tău. Alege varianta care i se potrivește cel mai bine sau - de ce nu? - testează-le pe toate și vezi ce anume preferă.

×
Subiecte în articol: advertorial copii
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close