Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ai nelămuriri în privința unei moșteniri? Apelează la un avocat din Iași cu experiență!

Ai nelămuriri în privința unei moșteniri? Apelează la un avocat din Iași cu experiență!

Mostenirea, numita si succesiune, este procedura prin care patrimoniul unei persoane fizice decedate este transmis succesorilor sai. Defunctul poate lasa drept mostenire atat drepturile sale, cat si obligatiile, ceea ce inseamna ca mostenitorii vor primi bunurile materiale pe care le-a detinut, dar vor fi nevoiti sa ii achite si datoriile (daca este cazul).

Ai nelămuriri în privința unei moșteniri? Apelează la un avocat din Iași cu experiență!
de Georgiana Adam    |    08 Ian 2021   •   17:12

Mostenirea poate fi de doua tipuri:

  • Legala – atunci cand se stabilesc conform legii cine sunt mostenitorii si ce cote trebuie sa primeasca fiecare.

  • Testamentara – atunci cand persoana decedata a stabilit, in prealabil, prin intermediul unui testament cine ii va mosteni patrimoniul.

Un avocat din Iasi mentioneaza faptul ca exista situatii in care cele doua tipuri de mosteniri coexista. De pilda, atunci cand defunctul trece in testament doar o parte din patrimoniul sau, pentru cealalta parte, succesiunea va fi realizata potrivit normelor legale.

Mostenitorii trebuie sa accepte sau sa renunte la succesiune in decurs de un an de la deschiderea ei. Ei se impart in urmatoarele categorii:

  • Clasa I – Descendentii – sotul supravietuitor, copiii biologici sau copiii adoptati legal.

  • Clasa a II-a – Colateralii si ascendentii privilegiati – fratii sau surorile defunctului si parintii.

  • Clasa a III-a – Ascendentii ordinari – bunicii si strabunicii defunctului.

  • Clasa a IV-a – Colateralii ordinari – unchii, matusile si verii primari ai defunctului.

Aceasta ordine este respectata in cazul oricarei mosteniri legale. Dezbaterea succesiunii poate fi realizata in fata notarului public, atunci cand mostenitorii se inteleg asupra modului de impartire a bunurilor succesorale, sau in fata instantei de judecata, atunci cand mostenitorii nu se pot pune de acord cu privire la bunurile mostenite sau isi contesta calitatea.

In cazul in care urmeaza sa primesti o mostenire sau intampini dificultati in aceasta privinta, nu ezita sa apelezi la ajutorul unui avocat din Iasi. Acesta iti poate oferi servicii juridice complete cu privire la succesiune si se poate asigura ca vei primi ceea ce ti se cuvine.

Un avocat Iasi cu experienta va stabili notarul public sau instanta judecatoreasca competenta in dezbaterea succesiunii, va verifica regulile aplicabile mostenirii, va afla daca indeplinesti conditiile pentru a avea calitatea de mostenitor si iti va oferi asistenta si reprezentare juridica.

De asemenea, acest specialist in Dreptul Familiei te poate ajuta sa obtii documentele care atesta cota parte care iti revine din mostenire. Un avocat Iasi care are experienta in acest domeniu stie care sunt demersurile necesare in cazul unei succesiuni si le va urma cu strictete pentru ca impartirea bunurilor sa se realizeze corect, conform legilor in vigoare.

Cand se poate pierde dreptul la mostenire?

Nimeni nu poate fi obligat sa devina mostenitor, dar atunci cand o persoana isi doreste aceasta calitate trebuie sa accepte succesiunea in termen de un an de la data deschiderii mostenirii. In cazul in care mostenitorul nu renunta la succesiune, dar nu si-a exercitat dreptul in decurs de 12 luni, el ar putea fi decazut din dreptul de a mosteni patrimoniul lasat de defunct.

Daca ai nelamuriri cu privire la o mostenire, intra pe site-ul avocatiasiduhnea.ro. Un avocat din Iasi specializat in Dreptul Familiei iti va oferi consiliere, asistenta si reprezentare juridica pentru ca succesiunea sa se desfasoare in termeni optimi!


 


 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close