Antena 3 CNN Economic Eurostat a publicat date eronate pentru România în raportul privind PIB

Eurostat a publicat date eronate pentru România în raportul privind PIB

Eurostat a publicat date eronate pentru România în raportul privind PIB
Sursa foto: Foto: 123rf.com
de M.Z.    |    15 Noi 2012   •   15:16

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat date eronate în cazul României într-un comunicat privind evoluţia Produsului Intern Brut în UE în trimestrul trei, afişând rate de creştere de 0,5% faţă de trimestrul al doilea şi 0,8% raportat la perioada corespunzătoare din 2011.

Potrivit datelor prezentate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 (0,8% serie ajustată sezonier) şi cu 0,5% faţă de trimestrul al doilea, pe date ajustate sezonier. Astfel, pentru al treilea trimestru Eurostat a publicat cifre cu semnul inversat.

"Am lansat procedura de corectare a datelor. Datele anunţate de INS din România sunt corecte. Rectificarea datelor pentru România nu afectează rata de creştere anunţată pentru Uniunea Europeană", a declarat Christine Gerstberger, economist la Eurostat, informează Mediafax.

Potrivit acesteia, toate cifrele privind România afişate în comunicat au avut semnele inversate.

Datele afişate de Eurostat, în comunicatul de joi, reprezintă ratele de creştere a PIB în trimestrul al treilea, ca volum, pe baza datelor ajustate sezonier. De asemenea, Eurostat publică scăderi pe primele două trimestre faţă de perioadele corespunzătoare din 2011, deşi INS a anunţat creşteri în acele perioade.

Ma mult, Eurostat indică pentru trimestrul al doilea o contracţie a PIB faţă de primul trimestru de 0,1%, în timp ce INS a anunţat ca ultime date revizuite o creştere în serie ajustată sezonier de 0,5%.

Dacă această ultimă informaţie ar fi corectă, atunci România ar fi intrat în recesiune tehnnică.

Eurostat a retras de pe pagina proprie de internet comunicatul privind PIB în trimestrul al treilea.

Citeşte şi INS: România nu a ieşit din recesiune, avem scădere economică în trimestrul al treilea




×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close