Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ce trebuie să ştie părinţii despre drogurile mortale? | Răspunsul unui cunoscut medic toxicolog

Ce trebuie să ştie părinţii despre drogurile mortale? | Răspunsul unui cunoscut medic toxicolog

Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a explicat care sunt riscurile consumului de droguri şi ce ar trebui să ştie orice părinte pentru a-şi ajuta copilul sau familia în caz de urgenţă.

Ce trebuie să ştie părinţii despre drogurile mortale? | Răspunsul unui cunoscut medic toxicolog
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    07 Iun 2022   •   20:01

"În primul rând sunt două mituri care trebuie demontate.

Faptul că sunt droguri mai ușoare şi droguri mai grele este fals. Depinde doar de doză şi orice substanță te poate omorî dacă este într-o doză suficient de mare.

Al doilea mit este legat de faptul că nu toate drogurile dau dependență. Este fals. Orice substanță psihoactivă care acționează la nivelul creierului va da dependență într-un timp mai scurt sau mai lung.

Ceea ce mă îngrijorează este ceea ce văd în ultimii ani la spital, faptul că rar găsești un tânăr care să fie depistat cu o singură substanță la examenul toxicologic. de obicei se apelează la un cocktail de substanțe. 

Se combină substanțe între ele fără ca aceşti tineri să ştie că aceste combinații le poate determina efecte cumulative şi riscul de toxicitate este foarte mare. 

Sunt două elemente care au stat la baza deceselor care s-au înregistrat, din păcate la acest festival.

1. Supradoze ale unor substanțe care reprimă creierul şi produc stare de comă şi stop respirator şi aici discutăm de cele din categoria heroină, opioide sau sedative combinate cu alcool.

2. Substanțe care stimulează organismul, cum ar fi amfetaminele, ecstasy, cocaina care pot produce tulburări de ritm cardiac sau chiar infarct miocardic acut. (...)

Din păcate în România avem un deficit real în ceea ce privesc instituțiile care pot realiza programe de dezintoxicare", a explicat medicul Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

Un tânăr a ajuns în comă la spital din cauza unei supradoze

Încă un tânăr care se distra la Festivalul Saga din Capitală a ajuns în comă la spital, din cauza unei supradoze. De altfel, un angajat din zona de mâncare a fost prins cu substanţe interzise. Jandarmeria a anunţat că au fost deschise peste 70 de dosare penale pentru consum ori deţinere de droguri.

Doi tineri au murit și alți doi sunt în state gravă internați la Spitalul Floreasca, intubați după ce au consumat droguri la Festivalul Saga din Capitală.

Tinerii au intrat in stop cardiorespirator au fost preluați de ambulanțele care erau acolo, însă pentru doi dintre ei medicii nu au mai putut sa facă nimic.

Pana acum, sunt peste 73 de constatări legate de droguri, 74 de persoane vizate.

×
Subiecte în articol: Dr. Radu Ţincu consum droguri
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close