Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Specia care i-a înnebunit pe braconieri: crește în Africa de Sud și se vinde cu aproape 200 de dolari porția la Hong Kong

Specia care i-a înnebunit pe braconieri: crește în Africa de Sud și se vinde cu aproape 200 de dolari porția la Hong Kong

Un melc sud-african a devenit cea mai braconată specie din Africa de Sud.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2023   •   20:28

Motivul: fiecare kilogram se vinde cu cel puţin 50 de dolari.

Specia denumită "Abalone" este foarte căutată în Asia și, în acest context, deja se vorbește despre declararea ei ca fiind pe cale de dispariție, din cauza braconajului masiv.

Cota totală legală de pescuit în Africa de Sud este stabilită la maximum 100 de tone pe an.

În aceste condiții, Hong Kong importă între 2.000 - 3.000 de tone pe an, potrivit unui raport făcut de o agenție pentru protecția mediului.

O parte din această cantitate ilegală este direcționată către alte piețe mari din China, Japonia și Taiwan.

Citește și: Un bărbat a găsit un melc în mâncarea pe care a comandat-o la restaurantul unui mall din Oradea

Pe seama cererii mari, în jurul acestui melc s-au creat grupări de crima organizată, în care sunt atrași numeroși oameni săraci.

"Nu există altă muncă în Hawston, așa că ce altă opțiune aș avea? Mi-aș lua și un costum de neopren și m-aș scufunda, pentru că am o familie de hrănit. Aș face-o, evident că este calea cea mai ușoară, braconajul. Ceea ce vreau să spun e că este vorba de a pune pâinea pe masă", spune un localnic, pescar de meserie.

Cererea ridicată a stimulat o alternativă la melcul sălbatic - melcul Abalone de crescătorie. Însă fermierii spun că nu vor să ajute deocamdată la repopulare.

"Nu vreau să populez marea pentru a crea un mediu de braconaj mai mare. Așadar, dacă guvernul poate veni cu un plan care să ne permită să protejăm ceea ce punem la loc, vom fi de acord", declară Bertus van Oordt, director executiv al companiei HIK Abalone Farm.

În restaurantele din Hong Kong, o porție de Abalone sud-african ajunge să fie vândută cu 190 de dolari.

×
Subiecte în articol: melc Africa de Sud hong kong braconaj
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close