Antena 3 CNN Externe Acuzații grave ale Israelului. Echipament militar american, utilizat de teroriști

Acuzații grave ale Israelului. Echipament militar american, utilizat de teroriști

Acuzații grave ale Israelului. Echipament militar american, utilizat de teroriști
21 Dec 2016   •   22:38

Vehicule furnizate de Statele Unite destinate transportului trupelor armatei libaneze au fost utilizate în Siria de mişcarea şiită Hezbollah, a afirmat miercuri o sursă militară israeliană, citată de AFP. 

Israelul a "recunoscut aceste vehicule APC (Armoured personnel carrier) ca fiind cele oferite Libanului de Statele Unite", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului. 

Statul evreu a trimis aceste informaţii la Washington "în urmă cu câteva săptămâni", a adăugat ea fără să precizeze numărul transportoarelor în cauză. 

Din 2013, Hezbollahul a trimis mii de luptători în Siria (între 5.000 şi 8.000, potrivit experţilor) pentru a veni în ajutor regimului condus de Bashar Al-Assad. 

Mişcarea şiită a pierdut 1.387 de combatanţi de la începutul intervenţiei sale, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) care dispune de o reţea de corespondenţi în întreaga ţară. 

Vehiculele au fost predate Hezbollahului de către armata libaneză probabil în cadrul unui "acord", potrivit sursei militare israeliene. 

Difuzarea în noiembrie a unor imagini de la o importantă defilare militară a mişcării şiite la Qousseir, un oraş sirian de lângă frontiera cu Libanul, a provocat îngrijorarea Departamentului de Stat al SUA. 

Reţelele sociale au prezentat fotografii ale unor tancuri, vehicule blindate şi baterii antiaeriene. 

Răspunzând jurnaliştilor care au afirmat că este vorba despre presupuse transportoare blindate americane, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, a menţionat că Washingtonul încearcă să obţină "mai multe informaţii" despre fotografii. 

"Cu siguranţă, am fi foarte îngrijoraţi dacă acest echipament a căzut în mâinile Hezbollahului", a declarat ea. 

Armata libaneză a dezminţit că vehiculele care se pot vedea în fotografii i-au aparţinut. 

În 2014, Libanul s-a situat pe locul al cincilea în clasamentul beneficiarilor de ajutor militar american, potrivit Ambasadei SUA la Beirut.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Israel Liban Hezbollah
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close