Antena 3 CNN Externe Analişti: Grecia ar trebui exclusă din zona euro pentru a evita extinderea crizei datoriei publice

Analişti: Grecia ar trebui exclusă din zona euro pentru a evita extinderea crizei datoriei publice

Analişti: Grecia ar trebui exclusă din zona euro pentru a evita extinderea crizei datoriei publice
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    13 Sep 2011   •   17:57

Criza datoriei publice din Grecia ar putea avea efecte dezastroase pentru economia întregii Uniuni Europene, susţin analiştii economici. O soluţie pentru evitarea răspândirii crizei din statul elen la nivelul întregii Uniuni ar fi excluderea acestuia din zona euro, susţine Henry Dixon, manager de fond la Matterley Asset Management, citat de CNBC.

Dixon consideră că Grecia a devenit o povară care are potenţialul să "infecteze" întregul organism al Uniuniii Europene. "Există acum şansa de a izola criza în Grecia şi Portugalia. Irlanda a reuşit să rezolve criza internă", susţine acesta.

Grecia reprezintă cinci procente din datoria publică UE, dar dacă criza s-a extinde la Italia sau Spania, cele cinci procente critice s-ar transforma în 45 de procente din datoria publică a Uniunii.

În ciuda faptului că ministrul de finanţe german, Wolfgang Scaeulbe, a dat asigurări că Grecia nu va fi îndepărtată din zona euro, tot mai mulţi analişti economici văd această excludere ca o soluţie viabilă pentru rezolvarea crizei datoriei publice.

Conform analiştilor, următoarea tranşă din împrumutul Greciei amână criza, dar nu reprezintă o soluţie.

×
Subiecte în articol: criza datorie publica Grecia Spania
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close